A Polgári Platform nyert Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Az előrejelzéseknek megfelelően az ellenzéki, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) nyerte meg a vasárnapi előre hozott parlamenti választást Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

Az OBOP közvélemény-kutató intézetnek a szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésével nyert (exit poll) adatai szerint a PO a szavazatok 43,7 százalékát kapta meg, míg a jelenleg kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságra (PiS) a választók 30,4 százaléka voksolt. Bejutott még a parlamentbe a balközép, ellenzéki Baloldal és Demokraták (LiD - 13,3 százalék), valamint a Lengyel Parasztpárt (PSL - 8,4 százalék).

Eszerint a PO-nak a szejmben 224 képviselője lesz a 460 tagú alsóházban. A PiS-nek ellenben csak 156 képviselője lesz, vagyis nem érte el azt a minimális célját, hogy az elnöki vétó elutasítását megakadályozó mandátumszáma legyen (185) az alsóházban.

A TVN hírtelevízió a PGB közvélemény-kutató intézet exit poll-felmérését ismertette, amely szerint a PO 44,2, a PiS 31,3, a LiD 12,2, a PSL pedig 7,9 százalékot szerzett.

A két populista párt, a PiS volt koalíciós társai, az Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája mindkét felmérés szerint messze elmaradtak az 5 százalékos küszöbtől, 2 százalék alatti eredményt értek el, és kiestek a parlamentből.

Az előzetes adatok alapján a PO közel van az abszolút többséghez, de valószínűleg nem fog tudni önállóan kormányt alakítani, ehhez koalíciós társra lesz szüksége.

A választási részvétel 14 év óta a legmagasabb volt, országosan - az OBOP adatai szerint - elérte az 53,2 százalékot. Ez meglepetésnek számít, a közvélemény-kutatók ennél jóval alacsonyabb részvételt jósoltak. A lengyel televízió jelentése szerint rekord magasságú volt a választási részvétel a külföldön élő lengyelek körében is.

Donald Tusk, a PO vezetője és miniszterelnök-jelöltje az előzetes eredmények nyilvánosságra hozatalát követő első beszédében azt mondta, hogy a választás megmutatta: a tisztesség győzött, és a tisztesség kifizetődik. Sikerült meggyőzni a lengyel választókat, hogy lehet jobb életet teremteni az országban, és azt kívánta minden lengyelnek, érezze jól magát a saját otthonában.

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök, a PiS elnöke elismerte pártja vereségét, és azt mondta, hogy tehetetlennek bizonyultak az agresszióval szemben. Ennek ellenére pártja jobb eredményt ért el, mint 2005-ben, most 5 millió választó szavazott rájuk. Azt ígérte, hogy a PiS kemény, elszánt ellenzék lesz. El fogja számoltatni az új lengyel kormányt, amelyet a győztes pártnak kell létrehoznia - utasította el azt a felvetést, hogy a PiS és a PO esetleg tárgyalhatna egy nagykoalícióról. Kaczynski a demokrácia győzelmének nevezte a magas választási részvételt.