Százezrek tüntettek Rómában

Vágólapra másolva!
Baloldali radikálisok százezrei tüntettek szombaton Róma központjában a határozott időre szóló munkaszerződések gyakorlata ellen. A demonstrálók követelték, hogy a balközép olasz kormánykoalíció hajtson végre baloldali fordulatot szociális és gazdaságpolitikájában.
Vágólapra másolva!

A szombati római tüntetés résztvevői a kormánykoalíció baloldali szárnyának (a Kommunista Újraalapítás és az Olasz Kommunisták Pártja (PDCI)), valamint baloldali szakszervezeteknek a felhívására vonultak utcára, követelve, hogy a kabinet lépjen fel a határozott időre szóló munkaszerződések gyakorlata, a feketemunka ellen, s emelje fel a minimálbér és a nyugdíj összegét. A tüntetők számát újságírók 200 ezerre, a szervezők 700 ezerre becsülték.

A legnagyobb szakszervezetek nem csatlakoztak a felhíváshoz, és a kormány egyetlen minisztere sem vett részt a tüntetésen. Azonban megjelentek államtitkár-helyettesek, feltűntek a kabinetet elvben támogató kommunista képviselők és szenátorok a vörös zászlókat és Che Guevara portréit lengető tömegben..

A demonstrálók hangsúlyozták: nem a Romano Prodi vezette kormány bukását akarják, ami a közvélemény-kutatásokból ítélve a Silvio Berlusconi vezette jobbközép hatalomra jutását eredményezné, hanem a kabinetnek akarnak "erőt adni" ahhoz, hogy fellépjen a szabott időre szóló munkaszerződések ellen.

Prodi nemrégiben kompromisszumos megállapodást kötött a szakszervezetekkel a nyugdíjkorhatár emeléséről, s ellenáll azoknak a felhívásoknak is, amelyek a foglalkoztatást és az elbocsátást egyaránt megkönnyítő munka törvénykönyvének visszavonását célozzák.

Oliviero Diliberto, a PDCI elnöke szerint Prodinak nem annyira a szélsőbaloldaltól kell tartania - jóllehet első kormányát az buktatta meg 1998-ban -, hanem inkább a kormánykoalíció jobboldali szárnyától, amely elvben megvonhatja tőle támogatását és Berlusconi mögé sorakozhat fel. Clementa Mastella igazságügyi miniszter pedig egy lapnyilatkozatában úgy vélte, hogy Prodi elvesztette parlamenti többségét, és jövő tavasszal előre hozott választásokat kell tartani, három évvel a rendes határidő előtt. Maga Prodi csekély jelentőséget tulajdonított e találgatásoknak.