Lemondott az iráni nukleáris főtárgyaló

Vágólapra másolva!
Megvált tisztségétől Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója. A tisztviselő állítólag máshogy taktikázna a Nyugattal, mint Ahmadinezsád elnök.
Vágólapra másolva!

"Laridzsáni ismét lemondott, amit az államfő ezúttal elfogadott" - jelentették be Iránban, de nem részletezték, hogy mi a főtárgyaló lemondásának oka. Csak annyit közölt a kormányszóvivő, hogy "más politikai tevékenységre" akar összepontosítani. Hozzátette, hogy Laridzsáni lemondása azonnali hatályú.

Egyes elemzők szerint Laridzsáninak nézeteltérése van Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel az iráni atomdosszié miatti nemzetközi tárgyalásokon követendő taktikát illetően. Igaz, mindketten helyeslik, hogy Irán nem állítja le atomprogramját a nyugati követelések ellenére.

A tisztségéről lemondott Laridzsáni helyett már az utód, Szajed Dzsalili, az európai és az amerikai ügyekben illetékes jelenlegi külügyminiszter-helyettes találkozik kedden Rómában Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Az Egyesült Államok és egyes szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy titokban atomfegyvereket akar kifejleszteni. Teherán tagadja e vádat, és hangoztatja, hogy atomprogramja csak békés célokat szolgál.