A B-52-esen felejtették az atombombát

Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő pénteken - első ízben - közvetlenül elismerte, hogy két hónappal ezelőtt tévedésből egy B-52-es bombázóval atomtölteteket utaztatott át az Egyesült Államok felett, anélkül, hogy a hibát több mint egy napon át felfedezték volna.
Vágólapra másolva!

Évtizedek óta ez az egyik legsúlyosabb - nyilvánosságra került - olyan eset, amikor az amerikai katonák megszegték az atomfegyverek kezelésére vonatkozó szabályokat.

Michael W. Wynne, az amerikai védelmi miniszter illetékes helyettese washingtoni sajtóértekezletén eljárási hibákkal, a lőszerkezelésre vonatkozó szabályok sorozatos megszegésével magyarázta, hogy hat atomtöltetet átutaztattak az ország légterén.

Az ügyben indított vizsgálat nyomán több, felelősnek talált tisztet felmentettek a beosztásából, neveket azonban nem közölt.

A kínos eset augusztus 29-30-án történt. A B-52-es bombázó a kanadai határ közelében fekvő Minot légitámaszpontról felszállva észak-déli irányban átrepülte az országot, s a déli Louisiana állambeli Barksdale támaszponton landolt - hat nukleáris töltettel együtt, amelyeket még a felszállás előtt le kellett volna szerelni a gép szárnyai alá erősített rakétákról.