Grandiózus atomfegyverkezési versenyt kezd Moszkva

Vágólapra másolva!
"Nagy és grandiózus terv" alapján fejleszt Oroszország új atomfegyvereket - jelentette be csütörtökön Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök egy tévés betelefonálós műsorban azt mondta, az ország nukleáris védelmi képességeit erősítik meg az Egyesült Államokkal szemben. "A terveink nem egyszerűen jelentősek, hanem hatalmasak" - mondta a szokásos, éves interjúban Putyin, aki elvileg 2008 tavaszán távozik az államfői posztról.
Vágólapra másolva!

Grandiózus atomfegyverkezést jelentett be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön. Azt mondta, "teljesen új stratégiai rendszereket" fejlesztenek, hogy megvédjék Oroszországot az Egyesült Államok ellen. Szokásos, évente tartott, élő, betelefonálós műsorában Putyin a teljes nukleáris arzenál megújításáról beszélt, beleértve az interkontinentális ballisztikus rakétákat, az atom-tengeralattjárókat és stratégiai bombázókat.

"Terveink nem egyszerűen jelentősek, hanem hatalmasak. Ugyanakkor teljesen realisztikusak. Nincs kétségem afelől, hogy megvalósítjuk elképzeléseinket" - mondta Putyin a háromórás tévéműsorban, amelyet az orosz állami tévé közvetített. Az államfő úgy fogalmazott, hogy Oroszország megvédi magát, ha az Egyesült Államok Közép-Európába - Csehországba és Lengyelországba - telepíti rakétavédelmi rendszerének egyes elemeit.

A kijelentést azt követően tette, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Robert Gates amerikai védelmi miniszter a múlt héten sikertelenül győzködték Putyint Moszkvában arról, hogy a rakétavédelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul. Putyin ehelyett azt mondta, hogy Moszkva még a közepes hatótávolságú atomrakétákra vonatkozó szerződést is felmondja, ha az Egyesült Államok nem hagy fel tervével.

Elemzők szerint Putyin megjegyzései az orosz közvélemény megnyugtatását szolgálják, hogy Oroszország továbbra is hatékony nukleáris elrettentő erővel rendelkezik. Ugyanakkor azt üzente Washingtonnak, hogy új és drága rakétavédelmi rendszere hatástalan a legújabb orosz technológia ellen. Putyin még nem beszélt részletesen az új fegyvereiről, amelyek létezését már 2004-ben említette - írja a The Guardian.

Putyin az ország kilenc időzónájából telefonálók 68 kérdésére válaszolt. Vlagyivosztoki kérdésekre a tejárakról, a mesterséges megtermékenyítésről és a vidéki városok sorsáról beszélt. Egy telefonáló annyira meglepődött, hogy tényleg az elnökkel beszél, hogy elfelejtette a kérdését: "Ön az?" - kérdezte. "Igen" - válaszolt Putyin. "Tényleg Ön az?" - kérdezte a meglepett telefonáló. "Igen" - ismételte az elnök. "Nagyon köszönök mindent, Vlagyimir Vlagyimirovics" - mondta a megilletődött betelefonáló, majd letette a telefont.

A tévéműsor a hatodik volt azóta, hogy Putyin elnök lett 2000-ben. Több mint egymillió kérdést küldtek e-mailen, sms-ben vagy telefonon, de a Kreml alaposan szelektált. A Novaja Gazeta saját kérdéseit tette fel azokból a témákból, amelyeket Putyin nem érintett: a lap tudni akarta, ki ölte meg Anna Politkovszkaja Putyint bíráló újságírót, érdeklődtek a korrupcióról és a beszlani mészárlásról.