Katonaságot vetett be az elnök Bolíviában

Vágólapra másolva!
Bevetette a katonaságot a bolíviai elnök egy belső konfliktusban, hogy az egyik város nemzetközi repterét ellenőrzése alá vonja. A helyi hatóságok ugyanis saját maguknak szedték be a reptéri illetékeket. A katonáknak több száz helyi lakossal kellett összecsapnia.
Vágólapra másolva!

Katonaságot vetett be a bolíviai elnök, Evo Morales hogy a központi kormány ellenőrzése alá vonja Santa Cruz város nemzetközi repülőterét. A regionális hatóságok szerinte korrupciógyanús módon ki akarták sajátítani a repülőtéri illetékeket.

Evo Morales azután adott parancsot a beavatkozásra, hogy a repülőtéri alkalmazottak feltartóztattak egy amerikai utasszállító repülőgépet, és több mint kétezer dollár illetéket követeltek maguknak, ahelyett, hogy az állami számlára kérték volna befizetni.

A katonákat csütörtökön vetették be, de akkorra már annyira elmérgesedett a helyzet, hogy össze kellett csapniuk több száz Santa Cruz-i lakossal. Két katona megsebesült, az egyik lövéstől. Péntekre csillapodott a feszültség, és azért a katonákat visszavonták a reptér számukra fenntartott részlegébe.

A konfliktus hátterében az áll, hogy Santa Cruz és a szomszédos keleti tartományok viszonylag gazdagok, legalábbis Bolívia koldusszegény hegyvidéki területeihez mérve. Jobboldali vezetőik autonómiát akarnak, valamint nagyobb részt államuk földgázbevételeiből, de Morales a pénzt a legszegényebb felföldiekhez csoportosítja át.

Rubén Costas tartományi kormányzó tömegmozgósítást hirdetett a repülőtér visszaszerzésére, meghirdetve, hogy parancsot csak ő adhat ki. "Én vagyok a parancsnokotok" - üzente a tömegnek. A konfliktus miatt az American Airlines és a brazil Gol Linhas légitársaságok ideiglenesen felfüggesztették járataikat. A földön ragadt a bolíviai külügyminiszter is.