A németek negyede szerint jó is volt a náci rendszerben

Vágólapra másolva!
Egy német közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 25 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szerinte voltak jó oldalai is a nemzetiszocializmusnak. Minél idősebbek voltak a válaszadók, annál nagyobb arányban fogadták el a náci rendszer vélt pozitívumait. 
Vágólapra másolva!

Minden negyedik német állampolgár azon a véleményen van, hogy a nemzetiszocializmusnak, azaz a náci rendszernek voltak jó oldalai is - derült ki a Forsa közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra. A megkérdezettek 25 százaléka vallotta azt, hogy a náci korszakban nem minden volt rossz. A válaszadók 70 százaléka ezzel szemben teljességgel elítélte a náci diktatúrát, mondván, hogy annak csak rossz oldalai voltak. A megkérdezettek 5 százaléka a "nem tudom" választ adta.

A nemzetiszocializmus jó oldalai között a szóban forgó 25 százalék elsősorban a családok támogatását, valamint az autópályák építését említette, elfogadva a náciknak azt az állítását is, hogy ez utóbbi hozzájárult a munkanélküliség csökkentéséhez. Történészek szerint viszont a náci rezsim családpolitikája a rasszista népesedési politika szolgálatában állt, az autópálya-hálózat tervezését pedig már a húszas években megkezdték.

A felmérésből kitűnt az is, hogy a megkérdezettek életkorának növekedésével párhuzamosan erősödött a nemzetiszocializmus vélt pozitív oldalainak elfogadása. Ezt jelzi, hogy a 60 év felettiek esetében a támogatottság 37 százalékos volt. A nemzetiszocializmus elutasítása a 45 és 59 év közöttiek táborában volt a legerőteljesebb, míg a 45 év alattiak közül minden ötödik megkérdezett vallotta azt, hogy a hitleri diktatúrának pozitív oldalai is voltak.

Felháborítónak és szomorúnak nevezte a felmérés megállapításait a Németországi Zsidók Központi Tanácsa. Dieter Graumann, a szervezet elnökhelyettese nyilatkozatában úgy vélte, hogy a közvélemény-kutatás eredményei mindenképp figyelmeztető jelként szolgálnak. A náci rendszerrel kapcsolatban a jövőben még több felvilágosításra, még több információra van szükség - mondta Graumann. A náci korszak értékelése az utóbbi időben került napirendre ismét, annak nyomán, hogy az NDR észak-német közszolgálati televízió elbocsátotta egyik sztár-műsorvezetőjét, Eva Hermant, aki egy könyvbemutatón a nemzetiszocialista rezsim családpolitikáját dicsérte.