Nagyvonalú szöszmötölés lendíti tovább az EU-t

Vágólapra másolva!
Evro-nak hívhatják a bolgárok az eurót, eggyel több európai parlamenti képviselőt kapnak az olaszok, a külföldi diákokat öt évig még büntetlenül tarthatja távol Ausztria - a lényeges kérdések tisztázása után megállapodtak az Európai Unió vezetői a reformszerződésről péntek hajnalban, Lisszabonban. A szerződés az elbukott alkotmány felvizezett változata. A dokumentumtól azt remélik, hogy hatékonyabbá teszi az EU működését. Az alkotmány másik céljáról, az Unió érthetőbbé és átláthatóbbá tételéről már nincs szó.
Vágólapra másolva!

Végső egyeségre jutottak Lisszabonban az Európai Unió vezetői az úgynevezett reformszerződésről, amely a francia és holland választók által 2005-ben leszavazott európai alkotmány felvizezett változata. Míg az alkotmány az összes eddigi szerződést váltotta volna fel, a 250 oldalas reformszerződés csak egy újabb lesz a régiek sorában. Célja, hogy egyszerűsítse az EU döntéshozatalát és hatékonyabbá tegye annak működését.

A bürokratikusnak tűnő változásokon túl azonban jelentősen átalakul az EU struktúrája. A megállapodást péntek hajnalban jelentették be az állam-, és kormányfők vacsorája után. A dokumentumot várhatóan decemberben aláírják, és a tagállamok 2009 végéig ratifikálják azt. Az alkotmánnyal ellentétben az EU vezetői jelezték, nem kívánják népszavazásra bocsátani a reformszerződést, nehogy ismét leszavazzák. Írországban azonban - alkotmányos kötelezettség miatt - lesz referendum.

Szűkülő univerzum

A reformszerződés értelmében megszűnik a hat hónapos rotálódó elnökség, az Uniónak több évre választott, állandó elnöke lesz. A külpolitikai fejetlenség megszűnését várják az alkotmánnyal ellentétben nem külügyminiszternek nevezett külpolitikai vezetői poszt létrehozásától. Része a dokumentumnak az európai polgárok alapvető jogait tartalmazó charta is.

Ugyanakkor jelentősen szűkül a nemzeti szuverenitás: 50 területen megszűnik a tagállamok vétójoga. A bel- és igazságügy politika - ami jelenleg a tagállamok önkéntes együttműködésén alapul - közös, kötelező érvényű politika lesz. Ettől a bűnüldözés és a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságának javulását várják. A nemzeti parlamentek ugyanakkor nagyobb beleszólást kapnak az EU döntéseibe és megerősítik az Európai Parlament hatáskörét is.

Sáfrányos rizs

"Remélem ez a csúcs nem a lisszaboni csata néven vonul majd be a köztudatba" - mondta a megbeszélés előtt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Arra utalt, hogy több tagállam kisebb-nagyobb kifogást emelt a tervezet ellen. A fő gondot - jelentések szerint - Olaszország és Lengyelország jelentették: Romano Prodi olasz miniszterelnök közölte, hogy nem szavazza meg a dokumentumot, ha Róma - az Európai Parlamenti helyek 785-ről 750 főre csökkentése miatt - kevesebb mandátumot kap, mint a hasonló számú lakossággal bíró Nagy-Britannia. A hajnali nyilatkozatok szerint Olaszország a tervezettnél eggyel több, összesen 73 helyet kap az új parlamentben. Viszont megvonják az EP-elnök szavazati jogát, amellyel ugyanakkor a parlamenti vezetők eddig is ritkán éltek.

Lech Kaczynski lengyel elnök is kisegítette ikertestvérét, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnököt a vasárnapi parlamenti választások előtt, ugyanis megegyeztek: jegyzőkönyv formájában a szerződéshez csatolják azt a kitételt, amely lehetőséget ad a tagállamok viszonylag kicsiny csoportjának is egyes uniós döntések időleges elhalasztására. Lech Kaczynski már előre közölte: a csütörtök esti vacsora menüjén kívül - grillezett nyelvhal sáfrányos rizzsel - nem adja áldását semmire, ha a lengyel követeléseket nem teljesítik.

Nagyvonalú szöszmötölés

Sikerült megoldást találni a bolgárok panaszára, amely a közös fizetőeszköznek az új európai szerződésben történő írásmódját sérelmezte. Konkrétumot az ügyről nyilakozó portugál külügyminiszter nem említett, de a bolgár kormányszóvivő később elmondta, hogy a tagállamok beleegyeztek: Szófia az általa kívánatosnak tartott formában, evro-ként írhatja cirill betűkkel az eurót. Később, de még a bolgár eurócsatlakozás előtt döntenek arról, milyen formában szerepeljen a név a bolgár nyomású bankjegyeken és érméken.

Alfred Gusenbauer osztrák kancellár külön tájékoztatóján megerősítette, hogy az osztrák egyetemekre beiratkozó külföldi (EU-s) diákok számának korlátozása miatt Ausztria ellen indított uniós jogi eljárást az Európai Bizottság öt évre felfüggeszti. Hozzátette, hogy ez Bécsnek megfelelő megoldás a problémára, ha ezt követően sikerül megnyugtató tartós rendezést is találni.

Az EU vezetői tisztában voltak azzal, hogy súlyos kudarc lenne, ha nem állapodnak meg. Ugyanakkor a hatékonyság növelése mellett az európai vezetők láthatóan már elfeledkeztek a reformszerződés elődjét, az alkotmányt életre hívó Európai Konvent másik két céljáról: az EU jövőjének felrajzolásáról, és arról, hogy az Uniót közelebb hozzák az európai polgárokhoz. A lisszaboni EU-csúcs másik fontos kérdése a versenyképesség. Erről várhatóan pénteken tárgyalnak.