Nem mert ujjat húzni a törökökkel az USA kongresszusa

Vágólapra másolva!
Elakadt az örmények elleni 1915-17-es büntetőhadjáratot népirtásnak bélyegző amerikai határozati javaslat az USA képviselőházában. Bár eredetileg a demokraták többsége és sok republikánus is támogatta a javaslatot, pár tucat képviselő végül kihátrált a Törökországot, az Egyesült Államok egyik jelentős szövetségesét rossz színben feltüntető határozat mögül.
Vágólapra másolva!

Rövid időn belül közel egy tucat képviselő vonta vissza támogatását az Egyesült Államok képviselőházában attól a határozattól, ami népirtásnak nevezné az I. világháborúban az egykori Ottomán Birodalom által legyilkolt örmények elleni büntetőhadjáratot - írja a The New York Times. A külügyi bizottságban már elfogadott indítvány került volna szavazásra a képviselőház előtt, amelynek sorsa így teljesen bizonytalanná vált.

Bár a határozat szimbolikus, jogilag semmi következménye nincsen, lehetséges elfogadása mégis harsány tiltakozást és fenyegetődzést váltott ki a török kormány részéről. Ráadásul a javaslat annak ellenére bukott meg, hogy olyan befolyásos politikusok támogatását is élvezte, mint Nancy Pelosi demokrata házelnök. Az ügyet a demokraták többsége határozottan támogatta, de több republikánus képviselő is egyetértett az ügyben a törökökkel szemben felmerülő etikai-morális kifogásokkal.

A határozat politikai tétje jelentős. Az örmények által üdvözölt állásfoglalás megrontaná az USA viszonyát Törökországgal. Ezzel feltehetően korlátozódna az amerikai hadsereg mozgástere a török bázisokon, melyek létfontosságúak Irak légi úton történő megközelítése szempontjából. Egyes becslések szerint az Egyesült Államok Irakba igyekvő katonai szállítmányainak 70 százaléka Törökországon halad át.

További érdekessége a helyzetnek, hogy Törökország az egyetlen olyan amerikai szövetséges, amelyik muszlim országként jelentős katonai támogatást tud nyújtani az Egyesült Államoknak.

Az indítvány beterjesztői közül is többen elismerik azonban, hogy az időzítés a lehető legrosszabb. "Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a múlt sérelmei, legyenek bármennyire is valóságosak, gátolják erőfeszítéseinket, hogy a jövő történelemkönyveibe illő rémtetteket most akadályozzuk meg" - mondta Wally Herger kaliforniai republikánus képviselő.