Saját unokatesója Cheney egyik fő ellenfele

Vágólapra másolva!
Kiderült Dick Cheney amerikai alelnökről, hogy távoli rokona a rivális demokraták reménységének, az elnökjelöltségért is küzdő Barack Obamának. A két politikus nézeteit tekintve a lehető legtávolabb áll egymástól, ráadásul Cheney fehér, Obama pedig fekete.
Vágólapra másolva!

A Barack Obama és Dick Cheney közötti rokoni kapcsolatot az alelnök felesége fedezte fel. Lynne Cheney azt mondta, egy új könyvhöz kutatta a család történetét, és ennek során döbbent rá arra, hogy a férjének nyolcadik unokatestvére az Illinois állambeli szenátor. A közös ős egy férfi, aki a 17. században vándorolt Amerikába Franciaországból - derül ki a BBC News beszámolójából.

Lynne Cheney szóvivője útján közölte, hogy Barack Obama távoli rokona egy Mareen Duvall nevű nőnek, akinek fia, Samuel elvette feleségül Dick Cheney egyik felmenőjének unokáját. Az alelnök felesége szerint "csodálatos amerikai történet", hogy van egy közös ős a családban, amelynek tagjai végül nagyon különböző utat jártak.

Barack Obama szóvivője, Bill Burton gunyorosan azt reagálta a hírre, hogy "minden családban van egy fekete bárány". Valóban: Obama és Cheney politikai szempontból távolabb nem is állhatna egymástól. A republikánus alelnök keményvonalas konzervativizmusáról ismert, míg Barack Obamát - aki versenyben van az elnökjelöltségért - a demokraták között is a liberálisnak tartják.

A rokoni kapcsolat azért is kelthetett feltűnést, mert az alelnök fehér, Obama pedig afro-amerikai. Anyja egy fehér kansasi nő - az ő ágán rokon Cheney-vel -, apja azonban egy kenyai bevándorló. Dick Cheney-vel nem először történik meg, hogy konzervatív imázsához nem igazán illő részletek derülnek ki családjáról. Miközben ugyanis a republikánusokon belül megerősödött a melegjogokat korlátozni kívánó vallásos irányzat, Cheney lánya leszbikus, és egy nővel él együtt.