Katonai akcióval fenyegeti Törökország az iraki kurdokat

Vágólapra másolva!
A török parlament felhatalmazást adott arra, hogy Törökország katonai csapatokat küldjön Észak-Irakba, hogy felszámolják az ott bujkáló szakadár kurd gerillák állomásait. A lázadók egyik vezetője azt üzente, erőszakra erőszak lesz a válasz, több ezer gerilla áll készen a harcra, és a háború színtere nem csak Irak lesz, hanem a török városok is. 
Vágólapra másolva!

Törökország már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy hadseregével benyomul Észak-Irak kurdok lakta területére, hogy ott szakadárokat üldözözzön. A török parlament szerdán megszavazta, hogy megindítsák a hadműveletet, az 526 képviselőből csupán 19 voksolt nemmel.

A török politikusok attól tartanak, hogy Irak északi részén független kurd állam jön létre, és ez felszítja Törökországban is a nagy létszámú kurd kisebbség elszakadási törekvéseit. Tayyip Endrogan miniszterelnök azt mondta, hogy Törökországnak muszáj volt válaszlépést tennie az utóbbi idők megsokasodott bombatámadásaira, melyek elkövetésével a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit gyanúsítják, akik közül a feltételezések szerint sokan bujkálnak Észak-Irakban. Endrogan hozzátette, hogy a szavazás még nem jelenti azt, hogy a katonai hadművelet máris a küszöbön állna.

Törökország már hónapok óta próbált segítséget kérni a PKK-val való megbirkózáshoz. A BBC ankarai tudósítója szerint most abban reménykednek, hogy a világ végre észreveszi, mennyire komoly a helyzet. Az Egyesült Államok és Irak azonban attól tart, hogy bármilyen katonai beavatkozás destabilizálhatja Irak egyetlen viszonylag nyugodt régióját.

Az iraki miniszterelnök telefonon kereste Erdogant a szavazás előtt, és biztosította arról, hogy elkötelezett a PKK eltávolítására Irakból, csak több időre van szüksége - adta hírül a BBC a török Anatolia hírügynökségre hivatkozva. A szavazás után George Bush amerikai elnök figyelmeztette Törökországot, hogy ne indítson hadműveletet Észak-Irakban.

A kurd nemzetiségű iraki elnök, Jalal Talabani szintén felszólította Törökországot, hogy csapataival ne hatoljon be Irakba, de egyben a PKK-t is felszólította, hogy fejezezze be militáns tevékenységét. Az észak-iraki autonóm kurd kormány szerint a török beavatkozás "illegális" lenne, és tagadba, hogy bármiféle segítséget nyújtanának a PKK-nak.

Maguk a lázadók azt mondták, hogy erőszakra erőszakkal válaszolnak majd. A PKK egyik vezetője, Murat Karayilan közölte: több ezer gerilla áll készenlétben, hogy harcoljon a török fegyveres erőkkel. Karayilan a Times-nak úgy nyilatkozott, hogy ha harcra kerül a sor, a háború nem csak Irakban folyik majd, hanem Törökország városaiban is.