Behívatták az USA pekingi nagykövetét

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok pekingi nagykövetét csütörtökön behívatták a kínai külügyminisztériumba, hogy tiltakozzanak a dalai láma amerikai kitüntetése miatt. George Bush amerikai elnök szerdán személyesen tüntette ki a dalai lámát az emberi jogok érdekében folytatott küzdelméért. Az ázsiai ország szerint az Egyesült Államok a kitüntetéssel beavatkozott a kínai belügyekbe.
Vágólapra másolva!

Behívatták a kínai külügyminisztériumba az Egyesült Államok pekingi nagykövetét csütörtökön, hogy tiltakozzanak a dalai láma amerikai kitüntetése ellen. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel egyértelműen beavatkozott a kínai belügyekbe, megsértette a kínai nép érzéseit, és aláásta a kínai-amerikai kapcsolatokat - közölte a kínai külügyi szóvivő.

George Bush amerikai elnök - Kína tiltakozása ellenére - szerdán személyesen nyújtotta át a dalai lámának a Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetést. Bush a béke és a tolerancia univerzális jelképének, a hívők pásztorának nevezte a 72 éves tibeti buddhista vezetőt. Az elnök azt szorgalmazta, hogy a pekingi vezetés is fogadja a dalai lámát.

Kína szakadárnak tekinti a tibeti vezetőt, aki a kommunista uralom elleni 1959-es népfelkelés leverése óta indiai száműzetésben él. Peking a dalai láma kitüntetését komédiának nevezte, és figyelmeztetett: súlyos következményekkel jár, ha Washington olyan embernek adományoz kitüntetést, aki - Kína szerint - a népköztársaság megosztására törekszik.