Óvás miatt később hirdetnek eredményt Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az ukrán kommunisták óvása miatt Ukrajnában elhalasztották a szeptember 30-i parlamenti választás hivatalos eredményeinek kihirdetését, miközben Juscsenko elnök támogatásáról biztosította a "narancsszínű forradalom" egyik főszereplője, Julija Timosenko miniszterelnökké választását.
Vágólapra másolva!

Zoja Sarikova, a központi választási bizottság szóvivője közölte, hogy a legfelsőbb közigazgatási bíróság felfüggesztette a választási eredmények kihirdetését a kormány hivatalos lapjában. Sarikova szerint az Ukrajnai Kommunista Párt vitatja a végeredményt, de mihelyt döntés született az óvásáról, az eredményeket közzéteszik.

Egyes vélemények szerint a bírósági döntés az eredmények hitelessége körüli jogi huzavonához vezethet, s addig folytatódik a hónapok óta tartó politikai bizonytalanság az országban.

Eközben Julija Timosenko szerdán bejelentette: egykori forradalmi szövetségese - majd riválisa -, Viktor Juscsenko államfő beleegyezett abba, hogy támogatja miniszterelnöki kinevezését. Timosenko szerint ez része a hétfőn parafált koalíciós megállapodásnak. Mint mondta: szerepel a megállapodásban a "Timosenko" vezetéknév.

A választási bizottság által hétfőn közzétett hivatalos végeredmény szerint BJuT a szavazatok 30,37 százalékát, a NU-NSZ pedig a voksok 14,15 százalékát szerezte meg, ami együttesen 228 mandátumot jelent a 450 fős parlamentben.

A választók 34,37 százaléka adta voksát a Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártjára, 175 képviselői helyet biztosítva az oroszbarát pártnak. A Régiók Pártjának kommunista szövetségesei 27 mandátumhoz jutottak a szavazatok 5,39 százalékával. Volodimir Litvin volt házelnök tömbje 3,96 százalékot szerzett, ami húsz parlamenti mandátumra elegendő.