Legalizálná a drogokat a walesi főrendőr

Vágólapra másolva!
Minden kábítószert legalizálna Észak-Wales főrendőre, mert a jelenlegi, tiltáson alapuló politikát eredménytelennek tartja - írja az Independent. A brit miniszterelnök ugyanakkor jelezte: nem pártolja a liberalizációt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban teljes és látványos kudarcot vallott a kábítószerek elleni harc - állítja Észak-Wales redőrfőkapitánya, Richard Brunstrom. Véglegesen szakítana az ország 1971 óta hatályos, szigorú tiltáson alapuló politikájával - írja az Independent.

Brunstrom azt szeretné, hogy minden drogot - így a kokaint, heroint is - legalizáljanak, mert a tiltáson alapuló politika nem tartható tovább. Ezt azzal támasztja alá, hogy az utcán lényegében szabadon, egyra nagyobb mennyiségben hozzáférhetőek a kábítószerek, melyek egyre olcsóbbak. Ráadásul a fegyházak kapacitásuk határaira értek, mert a szigorú törvény miatt fiatalok tízezrei kerülnek börtönbe.

A walesi főrendőr elutasítja a politikusok makacsságát, akik szerinte elavult megközelítésükhöz ragaszkodnak. Gordon Brown brit miniszterelnök ugyanakkor nemrég nyilvánvalóvá tette, szó sem lehet semmiféle legalizációról és a kábítószerfüggőket segélyező brit szervezetek többsége is vagy fenntartással kezeli, vagy egyenesen elutasítja a teljes legalizálást.

Nagy-Britanniában egyre súlyosabb terhet ró az államra a kábítószeres bűnözés okozta károk. Felmérések szerint Angliában és Walesben évente 17 milliárd fontot emésztenek fel a keménydrogok - ennek 90 százalékát a bűncselekmények közvetlen anyagi hatása teszi ki, 10 százalékát a szociális hatások.

Az illegális kereskedésből származó pénzek a szervezett bűnözést erősítik.