Egy al-Kaida-tag adta fel magát Jemenben

Vágólapra másolva!
Feladta magát a jemeni hatóságoknak az al-Kaida terrorhálózat egyik körözött, magas rangú tagja, akit korábban elítéltek egy amerikai hadihajó elleni merényletben való részvétele miatt - közölte kedden az arab ország belügyminisztériuma.
Vágólapra másolva!

Dzsamal al-Badávit 2004-ben hazájában halálra ítélték, mert 2000-ben részt vett a jemeni partoknál horgonyzó Cole amerikai hadihajó ellen elkövetett - 17 haditengerész életét követelő - merényletben. Büntetését később 15 éves szabadságvesztésre enyhítették. A férfi az al-Kaida huszonkét másik tagjával együtt tavaly februárban megszökött jemeni börtönéből. A csoport két tagja azóta is szökésben van, a többieket elfogták vagy agyonlőtték az arab ország biztonsági erői.

Badávi szerepel az Egyesült Államok által leginkább keresett terroristák listáján, fejére ötmillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki az amerikai kormányzat.

Szemtanúk szerint a magát feladó terroristát szabadon engedték a hatóságok. Badávi szomszédai szerint a férfi két nappal ezelőtt hazatért otthonába, s azt állítja, hogy a hatóságok szabadon engedték, miután ígéretet tett arra, hogy a jövőben nem követ el erőszakos cselekményt.