Milliókat telepítenek ki az óriásgát mellől Kínában

Vágólapra másolva!
Az eddigi másfélmillió kitelepítetten felül további négymillió embert akarnak áttelepíteni a Három-szoros erőmű környékéről Kínában. Az érintettek olyan területeken élnek, ahol a hatalmas víztömeg már erősen megrongálta a partokat.
Vágólapra másolva!

További négymillió embert költöztetnek át Kínában a gigantikus Három-szoros erőmű térségében a következő 10-15 évben. A világ legnagyobb vízerőművének építése miatt eddig közel 1,4 millió embert szakítottak el otthonától. Az elkövetkezendő években Közép-Kínában a gigantikus erőmű kezdeténél álló Csungcsing (Chongqing) külső kerületeinek lakóit költöztetik át, elsősorban onnan, ahol a 600 kilométer hosszú víztározó partjait már erodálni kezdte a víz.

Csungcsing alpolgármestere, Jü Jüan-mu (Yu Yuanmu) szerint az áttelepítéseket a régió 2007-2020 közötti fejlesztési terveivel összhangban, lépcsőzetesen valósítják meg. Az áttelepítés nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy megóvják a víztározó térségének ökológiáját. Az átköltöztetettek Csungcsing központjától egyórás buszútra kerülnek. Az első kétmillió embert öt éven belül helyezik át.

A hatalmas vízierőmű építését 1993-ban 23,6 milliárd dolláros (4147 milliárd forintos) költségvetéssel kezdték, és tavaly nyáron helyezték üzembe. Az áramtermelés azonban a tervek szerint csak 2008-ban kezdődik el.

Az óriásberuházást sokan bírálták a természeti környezetet és a helyi lakosságot érintő hatásai miatt. A környezetvédők szerint a duzzasztómű fölött leülepedik, feldúsul a szennyeződés a folyón, fenyegetve az iparosodás által amúgy is megtizedelt jangce élővilágát. Sokak szerint túl nagyok a költségek, és nem is biztos, hogy a gát megvédi a térséget az árvizektől.

A kínai kormány viszont úgy véli, hogy a gát, illetve a hatalmas víztározó segít a jangcei árvizek elhárításában, javítja a folyami hajózást, és enyhít az ország krónikus energiahiányán. Néhány hete ugyanakkor egy konferencián hivatalosan is elismerték, hogy a gátrendszer súlyos ökológiai katasztrófával fenyeget, amelyet kezelni kell.