Lemondott a brit liberális demokraták vezére

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint két évvel megválasztása után, váratlanul lemondott hétfő este a brit Liberális Demokrata Párt (LDP) vezére, Sir Menzies Campbell. Utódja megválasztásáig Vincent Cable irányítja a frakciót.
Vágólapra másolva!

A 65 éves Sir Menzies-t tavaly márciusban választották a brit liberálisok vezérének és miniszterelnök-jelöltjének, de közeli távozásáról már jó ideje terjedt a szóbeszéd a londoni politikai közéletben. Távozásának hétfő esti bejelentése mégis meglepte a politika szereplőit és a kommentátorokat is, mivel még a nap folyamán sem voltak e szándékra utaló nyilatkozatok.

A végső döntésben a jelek szerint az volt az egyik fő tényező, hogy - hosszú hetek találgatásai után - Gordon Brown miniszterelnök a múlt hétvégén úgy döntött: mégsem ír ki előrehozott választásokat, sem az idén, sem jövőre.

Az LDP vezetésében sokan már régen úgy tartják, hogy Campbell a következő, legkorábban 2009-ben esedékes választásokon már túl idős lenne a kampány megvívásához.

A brit liberálisoknak a hétfő este bejelentett utódválasztási menetrend alapján december 17-én lesz új vezére és miniszterelnök-jelöltje; addig a párt egy másik veterán politikusa, Vincent Cable veszi át a frakció irányítását.