Iraki rabok segítésével vádolnak egy amerikai tisztet

Vágólapra másolva!
Az ellenség segítésével vádolják William Steele amerikai alezredest, a bagdadi repülőtér közelében létrehozott amerikai börtön, a Camp Cropper volt parancsnoka. A tiszt három kisebb súlyú cselekményben elismerte bűnösségét, de a főbb vádpontokat tagadja.
Vágólapra másolva!

William Steele alezredes annak a börtönnek volt a parancsnoka, amelyet az amerikaiak az iraki főváros közelében hoztak létre. Ebben a börtönben őrizték Szaddám Huszein volt iraki elnököt a kivégzése előtt.

A hétfőn elkezdődött peres eljárásban - amely a repülőtérhez szintén közel lévő Camp Liberty bázis bírósági tárgyalótermében zajlik - hét vádat hozott fel Steele ellen a katonai ügyészség, köztük "az ellenség segítésének" vádját, amiért akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélheti a bíróság.

Az alezredes az október 7-én tartott előzetes meghallgatáson három kis súlyú bűncselekményben vallotta magát bűnösnek. Az ellenség segítéséről szóló vádpontot azonban visszautasította.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Steele tagadja, hogy felügyelet nélküli mobiltelefont adott raboknak, különleges eljárást biztosított néhány elítéltnek, egy tolmáccsal szemben megengedhetetlenül viselkedett és megtagadott egy parancsot.