Szabályoznák a nagyáruházakat az EP-képviselők

Vágólapra másolva!
A nagy áruházláncok, szupermarketek elleni vizsgálatot kérnek EP-képviselők. Szerintük az üzletláncok nem tisztességesek a fogyasztókkal és a saját dolgozóikkal, és megtévesztő reklámokat készítenek.
Vágólapra másolva!

Arra szólítják fel európai parlamenti képviselők az Európai Bizottságot, hogy kövesse nyomon a nagyáruházak, szupermarketek tevékenységét, mert az sok tekintetben ellentétesnek tűnik mind a foglalkoztatási, mind a környezeti, mind a fogyasztóvédelmi uniós értékekkel.

Az egyik kezdeményező képviselő, Hegyi Gyula (MSZP) szerint ezek az üzletláncok mesterségesen nyomott árakat tartva visszaélnek a beszállítók helyzetével, megtévesztő reklámjaikkal és üzleti praktikáikkal pedig a fogyasztókkal szemben nem tisztességesek. Mindemellett dolgozóiknak sokszor nem adják meg az alapvető munkajogi védelmet. Dominanciára törő tevékenységük hosszabb távon a választékot és a fogyasztók választási lehetőségeit is korlátozza az EP-tagok szerint.

Néhány EU-tagállamban már létezik nemzeti szabályozás a témában. Mivel azonban olyan hálózatokról van szó, amelyek sok országban, az Európai Unió egészében megtalálhatók, a képviselők uniós szintű fellépést tartanak szükségesnek. Azt kérik a brüsszeli bizottságtól, vizsgálja meg, a nagyáruházláncok tevékenysége mennyiben felel meg az európai normáknak.

A képviselők azt is szeretnék, ha a brüsszeli szervek új szabályokat fogalmaznának meg uniós szinten a szupermarketekkel szemben a fogyasztók, a dolgozók és a beszállítók jobb védelme érdekében. A kezdeményező öt képviselő írásbeli nyilatkozatban fordult az EU végrehajtó szervéhez. Ha a nyilatkozathoz az EP-képviselők többsége csatlakozik, az kötelező érvényű EP-dokumentummá lép elő, és a bizottságnak automatikusan el kell indítania a vizsgálatot.