Állítólag merénylők várják Putyint Teheránban

Vágólapra másolva!
Több csoport öngyilkos merénylőt is felkészítettek arra, hogy támadást intézzen Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, amikor az Teheránba látogat kedden - állítják hírszerzők. Az iráni külügyi szóvivő szerint alaptalanok a tervezett merényletről szóló értesülések, ám az orosz illetékesek hitelesnek tartják az információt. Putyin programja nem változik.
Vágólapra másolva!

Az ellene tervezett állítólagos merénylet hírét figyelmen kívül hagyva az eredeti terveknek megfelelően elutazik Iránba Vlagyimir Putyin. Ezt maga az orosz államfő erősítette meg hétfőn a németországi Wiesbadenben tartott sajtótájékoztatón. "Ha minden ilyen jellegű fenyegetést komolyan vennék, saját házamat sem hagyhatnám el" - jelentette ki újságírók előtt az orosz elnök, közölve, hogy Németországból egyenesen Teheránba utazik.

Vasárnap este közölte az Interfax hírügynökség, hogy hitelt érdemlő titkosszolgálati forrás szerint merénylet készül Teheránban Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Állítólag több külföldi forrás is jelezte a veszélyt, miszerint több öngyilkos merénylőkből álló csoportot is felkészítettek a támadásra. Putyin egyik munkatársa nem volt hajlandó kommentálni a hírt, csak annyit közölt: az információt jelentették az elnöknek - közölte az Interfax.

Az iráni külügyi szóvivő szerint teljes mértékben alaptalanok ezek az értesülések. Mohammed Ali Hoszeini közölte, a megjelent információk annak a lélektani hadviselésnek az elemei, amelyek célja, hogy megzavarják az iráni-orosz kapcsolatokat. A téves értesülések nem lesznek kihatással az előre eltervezett programra - mondta.

Az oroszok azonban nem így gondolják. Vlagyimir Vasziljev, az orosz állami duma biztonsági bizottságnak elnöke szerint komolyan veszik a dolgot, és a titkosszolgálatok nemzetközi együttműködésének keretében az információt kellően ellenőrzik és megteszik a szükséges lépéseket. Gennagyij Gudkov, a bizottság egyik tagja pedig közölte, nem meglepő az információ. "Sajnos manapság a világban sok a szélsőséges és az orosz-ellenes szervezet, s ezek szeretnék kiállítani a számlát Putyin elnöknek. Ilyen szervezetek, amelyek például a radikális iszlámot képviselik, Iránban is vannak" - mondta. Szerinte a az információ hiteles és megfelelő lépéseket követel.

Putyin vasárnap este érkezett Németországba - a moszkvai hóesés miatt kétórás késéssel -, majd tárgyalásait követően onnan indul Teheránba hétfő este. Ott kedden kezdi hivatalos programját, a Kaszpi-tenger menti államok csúcstalálkozóján.

Oroszország jó kapcsolatokat ápol Iránnal, és ellenzi a Teherán elleni diplomáciai büntetőintézkedéseket, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei szorgalmaznak, hogy megfékezzék Irán nukleáris ambícióit.