EU-csatlakozást követelnek a fehérorosz tüntetők

Vágólapra másolva!
A politikai foglyok szabadon bocsátását és Fehéroroszország EU-csatlakozását követeli több ezer ellenzéki tüntető Minszkben. Bár a rohamrendőrök kint vannak az utcákon, a jelek szerint a hatóságok egyelőre nem akarnak beavatkozni a demonstrációba.
Vágólapra másolva!

Több ezer fehérorosz ellenzéki vonult fel vasárnap erős biztonsági készenlét mellett Minszk belvárosában Fehéroroszországnak az Európai Unióhoz való csatlakozását követelve. Az "Európai Menet" a rohamrendőrség gyűrűjében az Október térről indult az onnan 4 kilométerre lévő tudományos akadémiához.

A felvonulók - többségükben fiatalok - az EU, valamint több európai ország, így Lengyelország, Norvégia és Ukrajna zászlai alatt vonultak fel. "Fehéroroszországot Európába", "Engedjék el a politikai foglyokat", "Ki országunkból az orosz támaszpontokkal" - állt a felvonulók által vitt transzparenseken.

Az Egyesült Államok által Európa utolsó diktátorának nevezett Aljakszandr Lukasenko rendszere a jelek szerint nem szándékozik akadályozni a felvonulást, bár a tüntetés előtti napokban több ellenzéki vezetőt állítottak elő és megakadályozták részvételüket a menetben.

Tizennégy órakor, egy órával a menet kezdete után helyszínen tartózkodó újságírók nem tapasztaltak semmilyen incidenst.