Atomreaktor lehetett a lebombázott szír támaszpont

Vágólapra másolva!
Egy félig elkészült atomreaktor lehetett az a szíriai katonai létesítmény, amit a múlt hónapban izraeli gépek lebombáztak - írja a The New York Times. Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint ugyanakkor a reaktor még nagyon messze volt attól, hogy nukleáris üzemanyagot lehessen előállítani benne.
Vágólapra másolva!

Amerikai lapértesülés szerint a múlt hónapban Szíria ellen végrehajtott izraeli légi csapás egy félig elkészült atomreaktor ellen irányult. A célba vett nukleáris reaktor vélhetően egy olyan észak-koreai atomreaktor mintájára készült, amely atomfegyver gyártásához szükséges nukleáris anyagot állított elő - írja vasárnapi számában a The New York Times az amerikai és izraeli hírszerzési jelentésekhez hozzáféréssel rendelkező, névtelenül nyilatkozó amerikai és külföldi illetékesekre hivatkozva.

A szíriai reaktor a jelek szerint távolról sem volt olyan kész állapotban, mint az az iraki atomreaktor, amelyet 1981-ben semmisített meg Izrael. Az ügyet körülvevő titkolózás miatt azonban továbbra sem világos, hogy Szíria pontosan meddig jutott el a reaktor felépítésében, milyen szerepet játszhatott ebben Észak-Korea, és hogy csupán áramfejlesztést szolgált volna-e a létesítmény.

A lap írása szerint a Bush-kormányzat tisztségviselőit megosztotta az izraeli támadás híre, egyesek elhamarkodottnak tartották, mások pedig azt hangoztatták, hogy a szíriai létesítmény évekre volt attól, hogy olyan nukleáris üzemanyagot produkáljon, amelyből aztán atomfegyvergyártáshoz alkalmas plutóniumot lehetett volna előállítani.

Izrael a hónap elején ismerte el, hogy légi csapást mért Szíriára, de mindkét ország gyéren szolgáltatta az információkat az esetről. A történteket szigorú titoktartás övezi mind Izraelben, mind pedig az Egyesült Államokban, maroknyi kormányilletékesnek van róla tudomása, az izraeli médiát pedig állítólag akadályozták abban, hogy írjon róla.

A The New York Times írását nem kívánták kommentálni sem Washingtonban, sem Jeruzsálemben.