Vasúti sztrájk bénítja Németországot

Vágólapra másolva!
Péntek hajnaltól huszonnégy órás sztrájkba léptek a mozdonyvezetők Németországban. Az ország több pontján megbénult a közlekedés.
Vágólapra másolva!

A német mozdonyvezetők munkabeszüntetése már a kora reggeli órákban komoly fennakadásokat okozott, az ország legtöbb pontján megbénult a vasúti közlekedés. Több nagyvárosban, mindenekelőtt Berlinben, Frankfurtban, Hamburgban és Stuttgartban nem közlekedett a városi vasút, az úgynevezett S-Bahn sem, leginkább a munkavállalókat és a diákokat akadályozva a közlekedésben.

A sztrájkot hosszú tárgyalások előzték meg a német vasút (DB) vezetősége és a mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezete (GDL) között. A mozdonyvezetők hosszabb ideje mintegy harminc százalékos béremelést követelnek, s júliusban, valamint a múlt héten is már több órás figyelmeztető sztrájkba léptek. A német vasút vezetősége azonban mindeddig elutasította követeléseiket, illetve jóval kevesebb, mintegy 10 százalékos emelést ajánlott.

A több ezer mozdonyvezetőt tömörítő GDL közölte, hogy amennyiben a DB nem tesz elfogadható ajánlatot, jövő héttől meghatározatlan időre kiterjesztik a munkabeszüntetést. A pénteki sztrájk ellenére a vasút vezetősége hétfőre új ajánlatot ígért.

A szakszervezet bejelentése szerint a munkabeszüntetés péntek éjfélig tart. A vasút szóvivője közölte: arra számítanak, hogy a munkabeszüntetésben a mozdonyvezetők túlnyomó többsége részt vesz, ezért a vasutak kiesése, illetve a késések több millió embert sújthatnak.

A Német Gazdaságkutató Intézet szerint a pénteki, egész napos munkabeszüntetés mintegy 25 millió eurós kárt okozhat a német gazdaságnak, ezen belül mintegy 7 millió eurós veszteséget a vasútnak.