Maradnak a német katonák Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Hónapokig tartó vita, és kivonulást követelő tömegtüntetések után a német törvényhozás nagy többséggel meghosszabbította a Bundewehr afganisztáni missziójának mandátumát. A katonák mellett maradnak a német Tornado gépek is, de azt még nem döntötték el, hogy részt vesznek-e az amerikai által vezetett nagy hadműveletben.
Vágólapra másolva!

Újabb egy évvel meghosszabbította a német parlament pénteken az afganisztáni német békefenntartók mandátumát. A név szerinti szavazás során 454 képviselő támogatta a nemzetközi békeerőkben (ISAF) szolgálatot teljesítő Bundeswehr-kontingens további megbízatását, 79-en ellene voksoltak, 48-an tartózkodtak.

A Bundestag támogatta azt is, hogy a mintegy 3500 katona mellett hat Tornado típusú felderítő repülőgép is Afganisztánban maradjon. A Tartós Szabadság (Enduring Freedom) elnevezésű, amerikai vezetésű hadműveletben való részvétel folytatásáról a Bundestag későbbre halasztotta a döntést.

Közvetlenül a parlamenti szavazás előtt hozták nyilvánosságra azokat a közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek szerint a német lakosság jelentős többsége ellenzi a katonák további afganisztáni szerepvállalását. A felmérésből kitűnt, hogy a németek 61 százaléka nem ért egyet a Bundeswehr-kontingens mandátumának meghosszabbításával, míg 29 százalék támogatja azt.

A parlamenti szavazást hónapokig tartó vita előzte meg. A kormányzó nagykoalíció pártjai közül a konzervatív uniópártok kezdettől fogva a további szerepvállalás mellett voltak. A CDU/CSU azon a véleményen volt, hogy Németország a biztonsági kockázatok ellenére sem hagyhat fel Afganisztán támogatásával.

A szociáldemokratákat jelentősen megosztotta a további szerepvállalás kérdése. Ennek ellenére képviselőik jelentős többsége az ISAF-részvétel folytatására szavazott. Az SPD parlamenti frakcióvezetője, Peter Struck annak a nézetnek adott hangot, hogy a béke helyreállítása és az újjáépítés elősegítése érdekében még "legkevesebb tíz év" nemzetközi közreműködésére van szükség.

Az ellenzéki pártok közül a liberális szabad demokraták egyhangúlag támogatták a kontingens mandátumának meghosszabbítását. Guido Westerwelle pártelnök szerint a folytatódó német szerepvállalás nemcsak az afganisztáni néppel való szolidaritás kifejezése, hanem az egyértelműen szolgálja a német biztonsági érdekeket is.

A Zöldeket ugyancsak erősen megosztottak voltak a szavazás előtt. Noha a párt elnöksége korábban a mandátum meghosszabbítását sürgette, a legutóbbi kongresszuson a küldöttek többsége nem támogatta ezt. Így az elnökség "szabad kezet" adott a párt képviselőinek a pénteki voksoláshoz, s a többségük tartózkodott.

A német kontingens mandátumának meghosszabbítását a leghatározottabban a Baloldal (Die Linke) ellenezte. Lothar Bisky, a párt társelnöke a katonák kivonását követelte, és teljes stratégiaváltást sürgetett. A katonai szerepvállalás helyett a polgári újjáépítés segítését szorgalmazta.