Új magyar párt alakulhat meg Romániában

Vágólapra másolva!
Összegyűjtötte a pártként való bejegyzéshez szükséges támogató aláírásokat a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) - jelentette be csütörtökön Székelyudvarhelyen Szász Jenő, a szervezet elnöke.
Vágólapra másolva!

A közel 27 ezer aláírás hitelességét a nyáron szúrópróbaszerűen ellenőrizték, s a Magyar Polgári Párt (MPP) alapszabályzat-tervezetének kidolgozása után, várhatóan október végén vagy november elején kérvényezik bíróságon a hivatalos elismerést. Az MPSZ-nek Románia 18 megyéjében és Bukarestben kellett aláírásokat gyűjtenie. Szász hangsúlyozta: az aláírók nem csupán támogatók, hanem egyben a bejegyzés előtt álló párt tagjai. Több mint hatezer aláírás Kovászna megyében gyűlt össze, Székelyföld másik két megyéjében - Hargita és Maros - 3-3 ezren támogatják a párt életre hívását.

Az MPSZ-nek nem csak erdélyi megyékben kellett támogatókat keresnie, hanem Kelet- és Dél-Romániában is. Ennek kapcsán Szász elmondta, hogy nagyon nehéz volt olyan megyékben aláírást gyűjteni, ahol kevés magyar él.

Ezért előfordult az is, hogy nem csak magyarok szorgalmazzák a párt megalapítását, hanem románok is, akik a demokrácia hívei, és támogatják a politikai pluralizmust.

Az MPP legfőbb célkitűzése Székelyföld területi autonómiájának a kivívása. Megalakulása esetén a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) versengene az MPP a romániai magyarok szavazataiért.