Kiirtanák a Franco-éra írmagját is a spanyolok

Vágólapra másolva!
Mindenhonnan eltüntetnék a Franco-diktatúra még megmaradt jelképeit a spanyol kormány egy új törvénytervezete szerint. Még meg is büntetnék azokat, akik nem tesznek eleget a törvénynek, és tiltanák a diktatúra szereplőinek dícsérő, megemlékező jellegű említését.
Vágólapra másolva!

Olyan törvénytervezetet terjesztett a hét közepén a spanyol parlament elé a szocialista spanyol kormány, amely szerint a következő években el kell tűnniük a Franco-diktatúra fennmaradt jelképeinek. A jogszabály kötelezővé tenné a központi és helyi állami szervek számára jelképek eltávolítását az utcákról és a középületekről, a címerekből, a jelvényekről, a rangjelzésekből, az emléktáblákról és más tárgyakról.

Az állami szervek minden támogatást, segélyt megvonhatnának azoktól a magánszemélyektől, akiknek házán vagy bármely más ingatlanján ilyen jelképek maradnak.

Tiltanák emellett a diktatúra szereplőinek dicsérő, megemlékező jellegű említését - akár egyenként, akár összességükben. A tervezett jogszabály arról is rendelkezne, hogy ápolni kell a francói diktatúra (1939-75) elfelejtett áldozatainak emlékét. A törvénytervezetről várhatóan a hónap végéig döntenek a parlamentben.

Számos spanyol társadalmi szervezet évek óta szorgalmazza a "nemzeti amnézia" állapotának megszüntetését, vagyis hogy a spanyol társadalom "a megbékélés és a demokrácia stabilitása" nevében hajlamos a feledés fátylát borítani a diktatúra rémtetteire.