Nem változik az osztrák menedékjogi szabályozás

Vágólapra másolva!
Változatlan marad a menedékjogi szabályozás Ausztriában, annak ellenére, hogy az ellenzéki zöldek kezdeményezésére a szövetségi parlament szerdán rendkívüli ülésen vitatta meg a vonatkozó törvények módosítását. A törvényhozás elutasította a menedékügyben illetékes belügyminiszter ellen sürgősségi alapon beterjesztett bizalmatlansági indítványt is.
Vágólapra másolva!

A szerdai vita hátterében egy hattagú koszovói család esete áll. Hétévi ausztriai tartózkodás után toloncolták ki őket, mert menedékjogi kérelmüket a hatóságok végérvényesen elutasították. Pedig a család beilleszkedett a környezetébe, a helyi közösség is befogadta őket. Ám a néppárti Günther Platter belügyminiszter közölte, semmit sem tehet, a törvények nem engedélyeznek számára emberiességi megfontolásokat.

A döntés felháborodást és értetlenkedést váltott ki a közvélemény egy részéből. A Profil című hírmagazinban közölt felmérés szerint a megkérdezetteknek közel kétharmada úgy gondolja, hogy azokat a külföldieket, akik már legalább öt éve az alpesi országban tartózkodnak és nincs panasz rájuk, ne lehessen kitoloncolni. Más eredményre jutott viszont a Die Presse konzervatív lap megbízásából készült közvélemény-kutatás: a viszonylagos többség ellenezte, hogy a menedékkérők öt év után automatikusan megkapják a tartózkodási engedélyt.

A menedékkérés, a bevándorlás és a letelepedés szabályait két évvel ezelőtt jelentősen megszigorították. Ennek következtében a menedékkérők száma a harmadára csökkent az alpesi országban. Különösen az eljárások lassúságát tartják sokan embertelennek. A kérelmek egyharmadánál a döntés három év után születik meg.

A zöldek a szerdai vitában kezdeményezték, hogy azok, akik már legalább három éve benyújtották a kérelmüket, egyfajta amnesztiarendelettel az országban maradhassanak. Az ellenzéki párt szervezésében kedd este többezres tüntetést rendeztek a belügyminisztérium előtt.

A képviselők többsége azonban leszavazta a javaslatot, akárcsak a túlzott kíméletlenséggel vádolt Platter elleni bizalmatlansági indítványt is.