Halálra kínozhattak egy mianmari tüntetőt

Vágólapra másolva!
Kínzásba halt bele egy letartóztatott ellenzéki tüntető Mianmarban egy jogvédő szervezet meg nem erősített információi szerint. A 42 éves férfit szeptember végén vették őrizetbe. Családjával közölték halálhírét, de a holttestet nem adták át nekik, ehelyett elhamvasztották.
Vágólapra másolva!

Belehalt a kínzásba egy letartóztatott ellenzéki Mianmarban - közölte szerdán egy jogvédő szervezet. A thaiföldi székhelyű Politikai Foglyokat Segítő Szövetség (AAPP) szerint a 42 éves Win Shwe nevű férfi az Aung Szan Szú Kji ellenzéki párt tagja volt. Szeptember 26-án egy buddhista szerzetesek által vezetetett kormányellenes tüntetés során vették őrizetbe Mianmar második legnagyobb városában, Mandalay-ban, négy társával együtt.

A jogvédők szerint a férfi holttestét nem adták át a családjának, arról értesítették őket, hogy már elhamvasztották. A korábbi politikai elítéltekből álló szervezeten kívül más forrás nem számolt be az ellenzéki haláláról, amelyet nem is erősítettek meg eddig. Az AAPP foglalkozott Minamar hírhedt börtöneiben uralkodó viszonyokkal is, azt állítják, már az augusztus közepén kezdődőd tüntetéssorozat előtt is több mint ezer politikai fogoly raboskodott ezekben. A tiltakozások alatt 2100 embert tartóztattak el, a katonai kormányzat saját adatai szerint mintegy ezren jelenleg is őrizetben vannak.

A mianmari katonai vezetés kíméletlenül elfojtotta az elmúlt két évtized legnagyobb kormányellenes tiltakozás-sorozatát, amelynek buddhista szerzetesek álltak az élére. A hatóságok szerint tíz demonstráló vesztette életét, de civil aktivisták és külföldi diplomaták azonban attól tartanak, hogy ennél jóval magasabb lehet az áldozatok száma, sok demonstrálónak egyszerűen nyoma veszett. A katonai kormány augusztusban emelte az üzemanyagok árát, ez indította el a demonstrációkat, amelyek egy idő után már nemcsak az áremelések, hanem általában a kormányzat szerintük rossz gazdaságpolitikája ellen is irányulnak.