Beckstein Bajorország új miniszterelnöke

Vágólapra másolva!
A korábbi bajor belügyminisztert, Günther Becksteint választották meg kedden Bajorország miniszterelnökének. Edmund Stoiber januárban jelentette be, hogy szeptemberben távozik a miniszterelnöki posztról és nem jelölteti magát pártja, a CSU elnökének sem.
Vágólapra másolva!

A bajor parlament nagy többséggel Günther Becksteint választotta meg kedden Bajorország új miniszterelnökévé. A 63 éves politikus a tartományi kormányfői poszton Edmund Stoibert váltja. Stoiber tizennégy éven keresztül volt Bajorország miniszterelnöke. Beckstein a tartományi kormányban eddig a belügyminiszter tisztségét töltötte be.

Edmund Stoiber januárban jelentette be, hogy szeptember 30-án távozik a tartományi miniszterelnöki posztról és nem jelölteti magát pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének sem. Az elmúlt hetekben Bajoroszágban számtalan találgatás látott napvilágot arról, hogy milyen poszton folytatja pályáját a leköszönő miniszterelnök. Végül kiderült, magas brüsszeli pozícióba távozhat: Jose Manuel Barroso bizottsági elnök egy új tanácsadó testület vezetésével bízta meg, amely az európai uniós bürokrácia leépítésére tenne javaslatokat.

Mivel a CSU hosszú ideje abszolút többségben van a bajor parlamentben, a párt kongresszusán születő személyi döntéseket a tartományi választásoknál is nagyobb érdeklődés kíséri. Különösen most, amikor a tartományt 1993, a pártot pedig 1999 óta vezető Stoiber lemondott pozícióról.