Sarkozy keleti mosolyoffenzívát indított

Vágólapra másolva!
Sarkozy kelet-európai származásának vállalásával mosolyoffenzívát indított a térség irányába, új szövetségeseket keresve Franciaország 2008-as európai uniós elnökségéhez - írja a Le Monde. Budapesti és szófiai látogatását követően Nicolas Sarkozy francia államfő hétfőn ugyanis egymás után fogadja hivatalában Mirek Topolánek cseh kormányfőt és Lech Kaczynski lengyel elnököt.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy francia elnök új, kelet-európai szövetségese kereséséről ír a Le Monde, miután Franciaországban is feltűnt, hogy míg az elnöki kampányban Sarkozy "100 százalékig franciának" nevezte magát, a múlt hónapban Magyarországon édesapja hazáját üdvözölte, Bulgáriában pedig először nevezte magát "félig kelet-európainak". A lap szerint annak ellenére, hogy a francia államfő és magyar édesapja között továbbra is távolságtartó a viszony, Sarkozy elhatározta: a kelet-európaiak meghódítása érdekében vállalja a származását.

Kelet-Európa irányába Franciaország érdeklődése azonban nem kizárólag érzelmi töltetű. Az egyszerűsített európai szerződés lisszaboni elfogadása és az Európai Unió francia elnöksége előtt Sarkozy Franciaország barátainak hagyományos körén kívüli új szövetségeseket keres. Az elnök egyik tanácsadója úgy nyilatkozott a lapnak, hogy Európa újraindításához a francia diplomácia jelenleg új koalíciókat próbál létrehozni.

Nem kell befogni a szájukat

Ehhez pedig - az elnöki hivatal szerint - Sarkozy kihasználja elődje, Jacques Chirac hibáit, aki az iraki válságban az Egyesült Államokat támogató kelet-európai országokról azt mondta, hogy "elmulasztották a kedvező alkalmat, hogy befogják a szájukat". Chirac ezt azt követően mondta, hogy nyolc térségbeli ország vezetője - köztük Medgyessy Péter volt miniszterelnök - nyílt levélben támogatta a küszöbönálló iraki háborút és Washington Irak-politikáját, miközben Párizs igyekezett háborúellenes koalíciót építeni az EU-ban, London elszigetelésével.

A Le Monde szerint az Amerika-barátságát pozitívan kezelő kelet-európai tárgyalópartnereit Sarkozy személyesen biztosítja arról, hogy nem az európai B válogatottba tartoznak, és hogy nem csak "vattaként" van rájuk szükség. Hosszan beszél "tragikus történelmükről" és arról a hosszú útról, amelyet a kommunizmus láncaitól való megszabadulás érdekében kellett megtenniük, majd a bolgár ápolónőkhöz hasonlóan biztosítja őket arról, hogy többé nem lesznek egyedül, Franciaország mindig mellettük lesz.

Forrás: MTI
Lech Kaczynskivel is szerették egymást hétfőn

Sarkozy elnökké választása előtt, 2002-től kezdve rendszeresen látogatta a kelet-európai országokat, és 2006-ban annak ellenére volt jelen a gdanski hajógyári sztrájk megemlékezésén Lengyelországban, hogy Chirac senkit nem küldött - emlékeztet a lap. A új szövetségek biztosításához Sarkozy a Le Monde szerint azt a bizalmatlanságát használja ki, amelyet az unióhoz újonnan csatlakozottak Németországgal és az energiaellátás miatt Oroszországgal szemben táplálnak.