Nyolcvan halott a pakisztáni harcokban

Vágólapra másolva!
Mintegy nyolcvanan, közöttük két feltételezett al-Kaida fegyveres és tizenkét falusi lakos halt meg Pakisztán északnyugati részén katonák és iszlamista fegyveresek közötti harcokban. Szombaton Pervez Musarraf - aki ellen bin Laden lázadásra szólított fel korábban - megnyerte az elnökválasztást.
Vágólapra másolva!

Vahid Arsad tábornok, a hadsereg szóvivője közölte, hogy mintegy 60 lázadó és 20 katona halt meg az afgán határ közelében fekvő Észak-Vazirisztánban két összecsapásban. A harcok a kormányerők és az iszlamista fegyveresek között újultak ki.

A hírek szerint tucatnyi falusi lakos is meghalt az összetűzésekben. Egy mirámsáhi biztonsági illetékes azt mondta, hogy két arab, az al-Kaida alacsony rangú fegyverese és egy üzbég is meghalt a Malagam térségében vívott második összecsapásban.

Eközben hétfőn lezuhant a Pervez Musarrafot kísérő három helikopter egyike az ország kasmíri területén, négy katona meghalt. Musarraf már megérkezett, amikor a baleset történt - mondta Vahid Arsad, a hadsereg szóvivője a Dawn News tévéállomásnak. Hozzátette: nem támadás történt, hanem műszaki hiba okozta a balesetet. Az államfő egy másik helikopteren utazott, neki nem esett baja.

Musarraf nyerte a választást

A 685 szavazatból 671-et szerzett meg Pervez Musarraf jelenlegi pakisztáni államfő a szombati elnökválasztáson, miután az ellenzék bojkottálta a voksolást. Az eredmények nem hivatalosak, a legfelsőbb bíróság ellenzéki beadványok alapján vizsgálni fogja a választás jogszerűségét.

Még a választás előtt több mint egy tucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe a pakisztáni hatóságok, hogy meghiúsítsák a Pervez Musarraf elnök újraválasztási tervei elleni tiltakozó megmozdulásokat. Szeptemberben pedig Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat feje lázadásra szólította fel a pakisztániakat Musarraf ellen.