Kődobáló neonácikat vettek őrizetbe Újvidéken

Vágólapra másolva!
Neonácikat vett őrizetbe vasárnap a szerbiai Újvidéken (Novi Sad) a rendőrség, mert rátámadtak egy antifasiszta demonstrációra. Goran Davidovicot, a Nemzeti Front nevű szervezet vezetőjét és mintegy 60 társát azután fogták le, hogy kővel megdobálták az újfasiszta eszmék térnyerése ellen tiltakozók menetét, s több embert megsebesítettek.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette a szerb rendőrség Goran Davidovicot, a Nemzeti Front vezetőjét és 60 társát, miután kövekkel megdobáltak egy antifasiszta tüntetést Újvidéken. A Nemzeti Front még szeptemberben felvonulást hirdetett Újvidékre október 7-re, tudatosan Heinrich Himmler egykori SS-főnök születésnapjára.

Demonstrációján Szerbia feldarabolása, s általában "az autonomizmus, a szeparatizmus, a szektásság és a megosztás" minden formája ellen akart tiltakozni, de a megmozdulást a rendőrség betiltotta. Az MTI szerint óriási volt a felháborodás: a liberálisoktól a szerb radikálishoz tartozó Tatjana Grubjesic újvidéki polgármesterig sokan felemelték a szavukat a Nemzeti Front megmozdulása ellen.

A vasárnapi délutáni antifasiszta felvonulás - az egymással más kérdésekben vadul hadakozó politikai erők - összefogásából született. A Nemzeti Front fekete ruhás, bakancsot viselő tagjai az utolsó pillanatig azt mondták, hogy a rendőrségi tiltás ellenére is megtartják felvonulásukat, de végül a kődobálást választották.

Goran Davidovic neve két évvel ezelőtt vált széles körben ismertté Szerbiában, amikor követőivel berontott az újvidéki egyetem filozófiai karára, ahol egy az újfasiszta veszélyről tartott konferencia zajlott, ahol többeket megvertek. A bíróság nemzeti és vallási gyűlölet szításáért egy év börtönbüntetésre ítélte, de a határozat még nem jogerős.