Fatva-honlappal tisztáznák az iszlám jogot

Vágólapra másolva!
Olyan honlapot hoznak létre Szaúd-Arábiában, amelyen a hivatalos vallási vezetés által kibocsátott fatvákat teszik közzé. Egyiptomban ugyanebből a célból műholdas tévéadót indítanának. A cél közös: tisztázni a hivatalos vallási álláspont és a különböző iszlám jogtudósok ennek ellentmondó megnyilvánulásai között feszülő ellentmondást.
Vágólapra másolva!

Hivatalos fatva-honlapot állított fel a szaúdi kormány. A honlap látogatóinak számos témában lesz lehetősége kérdéseket feltenni, amelyekre az Ulemák Tanácsa - vezető szaúdi iszlám jogtudósok - válaszol majd - írja a BBC News.

A honlap egyik rovatát Abdul Aziz bin Baz sejknek szentelték, aki vitatott fatváiról vált ismertté. Az 1999-ben elhunyt bin Baz sejk például 1991-ben egyik fatvájával eltiltotta a nőket az autóvezetéstől.

Egyiptomban is hasonló lépésre készülnek. A nagyhírű al-Azhar Egyetem vezetője szeptemberben jelentette be, hogy olyan műholdas tévécsatornát akarnak beindítani, amelyen a hivatalos fatvákat teszik közzé. Ahmed at-Tájib szerint jelenleg káosz uralkodik a fatvák kiadása körül. Számos muszlim jogtudós ugyanis a hivatalos vallási hatóságok álláspontjának ellentmondó útmutatásokat tesz közzé, ami megzavarja a hívőket.

A fatvák az iszlám jogtudósok döntései olyan kérdésekben, amelyeket a hívők tesznek fel nekik, mivel az iszlám jog meglévő útmutatásaiban nem találni rájuk egyértelmű választ.