Ismét zavargás tört ki a dániai punkpalota miatt

Vágólapra másolva!
Csaknem félezer személyt vettek őrizetbe Koppenhágában, amikor erőszakos zavargásba csapott át egy békés demonstráció. Akárcsak fél évvel ezelőtt, több ezer dán fiatal azért tiltakozott, mert bezártak egy ifjúsági házat, amely a helyi underground kultúra központja volt.
Vágólapra másolva!

Összecsapott a rendőrséggel több ezer fiatal tüntető szombaton Koppenhága központjában, 437 személyt őrizetbe vettek - közölte a rendőrség szóvivője. A rendőrök könnygázgránátokat is bevetettek a fiatalok megfékezésére, akik egy népszerű ifjúsági ház bő fél évvel ezelőtti bezárása miatt vonultak az utcára.

A békés megmozdulásnak indult tüntetés menet közben egyre inkább erőszakos jelleget öltött, s a rendőrökkel való összetűzésbe torkollott: a fiatalok füstbombákat dobáltak a rendfenntartókra, megpróbáltak áttörni a rendőrkordonon, felmásztak autóikra.

Fél évvel ezelőtt napokon át tartó zavargások színtere volt ugyanez a kerület az Ungdomshuset ifjúsági ház bezárása miatt. Az egykor a városi tanács által kiutalt épületet negyedszázada punkok lakták, s a helyi underground kultúra fellegvárává nőtte ki magát. Az önkormányzat azonban eladta egy keresztény szektának, amely kérte az épület kiürítését. Ez erőszakba torkollott, a zavargások során csaknem 700 embert vettek őrizetbe.