Népszavazással fenyítené a horvátokat egy szlovén párt

Vágólapra másolva!
1991 óta nem tudta megoldani a határok pontos kijelölését Szlovénia és Horvátország. A másfél évtizede húzódó vitát a szlovén nacionalisták úgy oldanák meg, hogy népszavazással vétóznák meg Horvátország uniós csatlakozását. A nemzeti párt vezetője szerint nem ellenzik eleve a horvát csatlakozást, csak szeretnék, ha Szerbiával egyszerre lépnének be.
Vágólapra másolva!

A nacionalista Szlovén Nemzeti Párt (SNS) népszavazást akar arról, hogy Ljubljana megvétózza-e Horvátország európai uniós tagfelvételét, ha megoldatlan marad a két állam határvitája - jelezte pénteki nyilatkozatában Zmago Jelincic, az SNS vezetője.

"Fel akarjuk hívni Európa figyelmét néhány megoldatlan kérdésre" - indokolta a referendum elképzelését az osztrák APA hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Szlovénia és Horvátország közt a függetlenség 1991-es kinyilvánítása óta nem állapították meg a pontos tengeri és szárazföldi határokat, ez pedig folyamatos villongásokra és provokációkra ad alkalmat.

Legutóbb egy évvel ezelőtt sorakoztak fel egymással szemben a szlovén és a horvát biztonsági erők a határfolyónak számító Mura mentén, miután a vitatott területen előbb horvát, majd szlovén újságírókat tartóztattak le a hatóságok. Tettlegességre ugyan nem került sor, és két nap után visszavonultak a különleges egységek, de a határokat máig nem rendezték.

Szlovénia 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, majd nem sokkal később Brüsszeltől kérte a határvita rendezését. Az unió azonban csak annyit reagált, hogy oldják meg a szlovénok és a horvátok maguk a vitás kérdéseket. Az SNS már akkor népszavazást emlegetett, illetve azt javasolta, küldjék a hadsereget a vitatott határszakaszra.

A párt vezetője szerint az SNS nem ellenzi eleve Horvátország EU-tagságát, de legalább annyit szeretne elérni, hogy ne egyedül, hanem más balkáni államokkal, köztük Szerbiával együtt vegyék fel a szomszédos országot, máskülönben "Zágráb tagként megakadályozhatná később Szerbia, illetve Bosznia-Hercegovina felvételét".