Bush tagadja a terroristagyanús foglyok kínzását

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház előző napi cáfolata után pénteken maga George Bush elnök is tagadta azt a sajtóértesülést, hogy az amerikai hatóságok kínozzák a terroristagyanús foglyokat.
Vágólapra másolva!

"Ez a kormány nem kínoz embereket (...) betartjuk az amerikai törvényeket és nemzetközi kötelezettségeinket" - fogalmazott az amerikai elnök újságíróknak. Bush nem cáfolta titkos külföldi börtönök létezését, sőt kijelentette: "magasan képzett szakemberek kérdezik ki a szélsőségeseket és terroristákat".

Az amerikai liberális sajtó csütörtökön nagy terjedelemben tudósított arról, hogy a Bush-kormány korábban állítólag titokban jóváhagyta a terroristagyanús foglyokkal szembeni brutális kínzások gyakorlatát. A Fehér Ház azonnal cáfolt.

A The New York Times azt írta: annak dacára, hogy az igazságügy-minisztérium 2004-ben egy nyilvános állásfoglalásban elhatárolódott a kínzásoktól, a Bush-kormány egy 2005-ös titkos feljegyzésében támogatta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által valaha is alkalmazott legdrasztikusabb vallatási technikák használatát.

Alberto Gonzales akkori igazságügy-miniszter állítólag titkos állásfoglalást bocsátott ki a terroristagyanús foglyokkal szemben vegyesen alkalmazható fájdalmas fizikai és pszichológiai vallatási taktikákról: engedélyezték, hogy a rabokat pofozással, kis híján vízbe fullasztva vagy fagypont alatti hőmérsékleten tartva kínozzák és bírják szóra.

A Fehér Ház csütörtökön megerősítette, hogy valóban léteznek titkos állásfoglalások, de azt nem közölte, hogy azokban szerepel-e bizonyos vallatási technikák engedélyezése.

Bush pénteken közölte: a feltételezett terroristák kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, amelyek az amerikaiak védelmét szolgálták.