Tüntetők ezreit tartóztatják le Mianmarban

Vágólapra másolva!
Újabb tüntetőket tartóztatott le a hadsereg csütörtökre virradóra Mianmarban. A biztonsági erők állítólag a tüntetésekről készült felvételekről próbálják összeállítani a letartóztatandók listáját. A BBC szerint közel 10 ezer embert - köztük a tüntetéseket vezető buddhista szerzeteseket - tartóztattak le az elmúlt napokban. A mianmari katonai junta elleni tüntetéseket a múlt héten fojtotta vérbe a hadsereg.
Vágólapra másolva!

Újabb tüntetőket vettek őrizetbe Mianmarban (Burma), ahol közel 10 ezer embert tartóztatott le a katonai junta a múlt héten vérbe fojtott demokráciapárti tüntetések miatt. A biztonsági erők a tüntetésekről készült felvételek alapján állítják össze a letartóztatandók listáját. A tüntetéseket vezető buddhista szerzetesek közül is sokakat őrizetbe vettek. Egy korábban őrizetbe vett burmai azt mondta, hogy akár 10 ezer embert is fogva tartottak egy táborban.

Razziák, kiürített kolostorok

Amerikai diplomaták 15 buddhista kolostort kerestek fel, és mindegyiket teljesen üresen találták. Más kolostorokat pedig a hadsereg barikádozott el. Szemtanúk szerint a hadsereg verte a szerzeteseket, miközben az adataikat vették fel. Az egykori fővárosban, Rangunban napközben csendesek az utcák, a rendőrség és a katonaság is csak visszafogottan van jelen - jelentette a BBC.

Az éjszakai razziákkal viszont a hatóságok félelmet akarnak kelteni, ami működik is - mondta a BBC thaiföldi tudósítója. "Évekig csak fortyogott az elégedetlenség Rangunban, de a tüntetők és a szerzetesek elleni atrocitások miatt ez mára dühvé és félelemmé fajult" - mondta Shari Villarosa, aki jelenleg a legmagasabb rangú amerikai diplomata Mianmarban.

Találkozna Aung Szan Szu Csival

Than Sve tábornok, a mianmari katonai kormányzat vezetője azt mondja, kész találkozni Aung Szan Szu Csi ellenzéki vezetővel, de ehhez feltételül szabja, hogy ez utóbbi ne támogassa szankciók bevezetését a délkelet-ázsiai ország ellen - jelentette csütörtökön az állami tévé.

A beszámoló szerint Sve keddi megbeszélésükön arról tájékoztatta Ibrahim Gambari ENSZ-küldöttet, hogy kész találkozni az ellenzéki vezetővel, ha ez utóbbi felhagy a kormánnyal való szembenállásra és szankciók elrendelésére buzdító felhívásaival. A tábornok feltételei eddig is ismertek voltak - a junta rendszeresen felszólította az ellenzéki vezetőt konfrontációs magatartása feladására -, de Than Sve most először mutat hajlandóságot a személyes találkozóra.

A Mianmart 1962 óta irányító katonai junta elleni tüntetéseket a múlt héten fojtották vérbe, több tucat halálos áldozata lehet a beavatkozásnak. A nemzetközi közösség elítélte a Than Sve tábornok által vezetett junta akcióit. Többpárti választásokat 1990-ben tartottak, amelyet Aung Szan Szu Csi Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű pártja nyert, de a politikusnőt a junta letartóztatta, és az eredményt figyelmen kívül hagyta.

Agyonlőtték

Eközben hazaszállították annak a japán tudósítónak a holttestét, akit Rangunban lőttek agyon, amint az AFP-nek filmezett. Nagai Kendzsit a japán illetékesek szerint közelről lőtték agyon, ami ellentmond a mianmari hatóságok állításának, hogy az újságírót véletlenül találta el egy lövedék.