Kimentették a dél-afrikai aranybányászokat

Vágólapra másolva!
Csütörtök estére az utolsó bányászt is sikerült épségben a felszínre hozni a dél-afrikai Elandsrand aranybányájából, ahol előző nap 3200 munkavállaló rekedt a föld mélyén egy üzemi baleset következtében.
Vágólapra másolva!

A 2150 méter mélyről, 40 Celsius fokos hőségből felhozott munkások közül senki sem szenvedett komolyabb sérülést, s csak kettejüket kellett kórházba vinni kiszáradás miatt.

A Carletonville közelében, Johannesburgtól 80 kilométernyire délnyugatra fekvő Elandsrad aranybányájában szerdán romlott el a fő felvonó elektromos vezetéke, emiatt rekedtek a bányászok a föld mélyén, szűk helyen összezsúfolódva. Mentésüket egy kis kapacitású lifttel tudták megoldani, kis csoportokban, így kimenekítésük mintegy 30 órát vett igénybe.

A felhozott bányászokat Patrice Motsepe, a bányát birtokló Harmony Gold cég (a világ ötödik legnagyobb aranykitermelő társasága) elnöke és Buyelwa Sonjica ásvány- és energiaügyi miniszter üdvözölte, s a beszámolók szerint kimerült, maszatos arcuk sem rejthette el a szabadulásuk feletti megkönnyebbülésüket, örömüket.

A Johannesbutgtól mintegy 80 kilométerre délre található bányát a baleset miatt a kormány utasítására hat hétre bezárják. A bányászszakszervezet (NUM) előzőleg a biztonsági előírások elhanyagolásával gyanúsította meg a Harmony Goldot, amelynek szemére vetette, hogy folyamatos munkarendet vezetett be. "Azt gyanítjuk, hogy hanyagságról van szó, mivel a folyamatos munkarend miatt nincs idő a megfelelő ellenőrzések végrehajtására" - mondta Senzeni Zokwana, a NUM elnöke.

A dél-afrikai aranybányáknál nincs mélyebb az egész világban, és a szakszervezetek gyakran vádolják azzal a tulajdonosokat, hogy keveset tesznek a munkavállalók biztonságáért. Az utóbbi néhány hónapban több baleset is történt dél-afrikai aranybányákban.

Az elandsrandi és a szomszédos, deelkraali aranybányát 2001-ben vásárolta meg a Harmony Gold egymilliárd randért (144 millió dollár/102 millió euró) a konkurens vállalattól, az AngloGoldtól, majd tovább mélyítette őket, hogy felszínre tudja hozni a 6,9 millió unciára becsült aranykészletet.