Az iraki kolera továbbterjedésétől tart a WHO

Vágólapra másolva!
Kolerajárvány veszélyére figyelmeztette szerdán az Egészségügyi Világszervezet az Irakkal szomszédos országokat. Irakban augusztus óta van jelen a kór, amely egyre terjed, és mostanra az ország tartományainak felében felütötte fejét.
Vágólapra másolva!

Fokozott éberségre és bizonyos megelőző intézkedések megtételére hívta fel az Irakkal szomszédos államokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mivel a közel-keleti országban egyre jobban terjed a kolera. A nemzetközi szervezet utazási korlátozások bevezetését egyelőre nem tartotta indokoltnak, de figyelmeztetett, hogy járványveszély van a térségben.

Irakban eddig csaknem 3400 koleramegbetegedést észleltek, túlnyomó többségüket az északi országrészben, Kirkuk és Szulejmáníja tartományokban. A betegség ugyanakkor már az ország 18 tartományából kilencben felütötte a fejét. Két hete a fővárost, Bagdadot is elérte a járvány.

A kórt augusztusban észlelték az arab országban; azóta 14 halálos áldozatot követelt. Miután a betegséget elsősorban fertőzött víz okozza, a WHO ötmillió darab vízfertőtlenítő tablettát vásárolt Irak számára, s két járványügyi szakértőt is küldött az országba, akik tanácsokkal látják el a bagdadi kormányt.