Horrorparódiákba torkollnak az amerikai kivégzések

Vágólapra másolva!
Az amerikai injekciós kivégzések listáját tette közzé az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. A hatékonysága miatt bevezetett kivégzési módszer legkevesebb kilenc esetben nem működött az elmúlt években, volt olyan halálraítélt, akinél 69 percig tartott, mire sikerült kivégezni, és közben ötször is panaszkodott, hogy az injekció nem működik - írta a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Megkérdőjelezi az amerikai méreginjekciós kivégzések hatékonyságát és humánus voltát az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jelentése. A dokumentum a 2000 óta végrehajtott eseteket vizsgálja, akkor vezette be ugyanis ezt a kivégzési módot 37 amerikai állam abból a 38-ból, amelyben van halálos ítélet - írja a The Guardian.

A kiemelt esetek között van egy tavaly májusi ohiói eset, ahol az asszisztensnek 22 percébe tellett, mire alkalmas vénát talált a háromféle méreg halálos kombinációjának befecskendezéséhez. Amikor a halálraítélt, Joseph Clark felemelte a fejét, hogy közölje, az injekció nem hat, az asszisztensek elhúzták a függönyt, majd további fél órán át kerestek egy használható vénát. A boncolás 19 tűszúrást mutatott ki Clark testén.

Floridában tavaly decemberben a halálraítélt Angel Nieves Diaz vegyi égési sérüléseket szenvedett a karján, miután a hóhér szintén nem talált megfelelő vénát. Jelentések szerint Diaz arca a fájdalomtól eltorzult a kivégzés során. Egy másik esetben a halálraítélt 69 percig haldoklott az állítólag gyors és fájdalommentes kivégzési módszertől. Az Amnesty szerint ezek az esetek lerombolták a méreginjekcióval kapcsolatos illúziókat.

Az Amnesty megjegyzi, hogy Texasban - ahol Amerika legforgalmasabb kivégzőhelye működik - betiltották az egyik, állatok elaltatásánál használt vegyületet, mert rájöttek, hogy valójában nem csillapítja hatékonyan a fájdalmat. Néhány napja nem hivatalosan felfüggesztették a kivégzéseket, miután a Legfelsőbb Bíróság a méreginjekciós módszer felülvizsgálatát rendelte el.