Terrortámadással gyakorol az USA

Vágólapra másolva!
Eddigi legnagyobb terrorizmuselhárító gyakorlatát rendezi meg az Egyesült Államok október közepén. A gyakorlat terve kiszivárgott, több helyen bombák robbantására készülnek a gyakorlat szervezői.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok a hónap közepén rendezi eddigi legnagyobb terrorizmuselhárító gyakorlatát, amelynek "forgatókönyve" szerint "terroristák piszkos bombákat vetnek be" amerikai területek ellen - jelentette szerdán az amerikai AP hírügynökség, amely megszerezte a gyakorlat tervének egy példányát.

Az október 15. és 19. között lezajló gyakorlat "forgatókönyve" szerint terroristák "piszkos bombákat" (hagyományos robbanószerkezet, amelynek detonációja radioaktív anyagokat szór szét) robbantanak egyidejűleg Guam szigetén (az Egyesült Államok külbirtoka a Csendes-óceán nyugati medencéjében), az Oregon állambeli Portlandben és az arizonai Phoenixben.

Részt vesz a gyakorlaton a szövetségi hatóságok, köztük a védelmi és a belbiztonsági minisztérium számos vezető tisztségviselője. Az utóbbi minisztérium fogja össze e gyakorlatok programját, és irányítja a lebonyolítást.

2000 óta rendeznek ilyen gyakorlatokat az Egyesült Államokban, a legutóbbi 2005 áprilisában volt. Évente 25 millió dollárt tesznek félre az amerikai költségvetésben erre a célra.