November 1-re tippelik az előre hozott brit választást

Vágólapra másolva!
November 1-jén lehet az előre hozott parlamenti választás Nagy-Britanniában - vélte a The Guardian és a szerdai brit sajtó. Úgy vélik, Gordon Brown brit miniszterelnök váratlan iraki látogatása, a jövő hét elejére várható két, nagy horderejű, parlamenti bejelentése mind ezt készítik elő. Az ellenzéki Konzervatív Párt e heti kongresszusán is előre hozott választásokra számítanak. A felmérések a Munkáspárt újabb győzelmét jósolják.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a visszaszámlálás a november 1-jei előrehozott választásokra - írja a The Guardian. A lap - több más újság véleményével összhangban - a "nagy gonddal összerakott (választási) menetrend" részének tartja Gordon Brown brit miniszterelnök előző napi, meglepetésszerű iraki látogatását.

Ezt a jövő héten két, nagy horderejű bejelentés követheti a parlamentben Irakkal és a költségvetéssel kapcsolatban, a kedd esti audiencia előtt II. Erzsébet brit királynőnél. A The Guardian szerint ezzel megnyílhat az út a novemberi választások előtt.

Két legyet egy csapásra

Legutóbb 2005-ben tartottak választást Nagy-Britanniában, és a törvények szerint legkésőbb 2010-ig kell új szavazást tartani. (Hagyományosan négyévente van voksolás.) Brown a nyár elején vette át a miniszterelnökséget az 1997-től hatalmon lévő Tony Blairtől, és egyes vélemények szerint az előre hozott választással elhallgattathatná a bírálóit és profitálhatna a miniszterelnök-váltás miatti népszerűség-növekedésből.

Az utóbbi időszak minden közvélemény-kutatási eredménye az 1997 óta kormányzó brit Munkáspárt jelentős és tartósnak tűnő támogatottsági előnyét mutatja, és elemzők szerint ez is az idő előtti választások akár néhány napon belüli bejelentésére sarkallhatja a kormányfőt.

A toryk is választásokra készülnek

Az ellenzéki Konzervatív Párt éppen e héten zajló éves kongresszusa is a választási előkészületek jegyében folyt. Londoni kommentátorok már a választási kampány részének tekintik azt bejelentést, hogy a legnépszerűtlenebb brit adónemnek számító örökösödési illeték határát a jelenlegi 300 ezer fontról 1 millió fontra emelnék..

A toryk egyébként Brown iraki látogatását is már a választási kampány részének tartják. Liam Fox konzervatív védelmiminiszter-jelölt a kongresszuson azzal vádolta a kormányfőt, hogy "cinikus és szégyentelen módon belerángatja a hadsereget" a belpolitikába.

Brown iraki látogatása során utalt arra, hogy a jelenleg 5500 fős iraki brit haderőből karácsonyig ezer fő hazatérhet, és London még az idén átadhatja a déli Bászra - az utolsó, még brit ellenőrzés alatt álló iraki tartomány - irányítását a bagdadi kormánynak.