Karantén védi az argentin tiniket a modern világtól

Vágólapra másolva!
Karanténnal tartaná távol a modern világ hatásait a tizenévesektől az argentin őslakók egyik csoportja. A közösségben élő tinédzsereket hatvan napra bezárták, hogy megszabaduljanak a fehér ember okozta lelki zavaraiktól.
Vágólapra másolva!

Argentin őslakók hatvan napra bezárták a közösségükben élő tinédzsereket - a karanténtól azt várják, hogy a fiatalok lelke megtisztuljon a modern világ hatásaitól. Vezetőik szerint a tizenéveseknél "lelki zavarokat" okoz a modern társadalom begyűrűzése a közösségbe - írja a BBC internetes kiadása.

A húsz év alatti fiatalok a szabályok értelmében nem hagyhatják el a Fort Mborore nevű helyet, ahová alkoholt sem engednek be. A közösség vezetői szerint ha a terápia sikeresnek bizonyul, meghosszabbítják a karantén időtartamát. A falu körül hetven önkéntes fog járőrözni, hogy ellenőrizzék, az ott lakó fiatalok betartják-e a szabályokat.

A fiatalok elzárását azért találták ki, mert a közelmúltban egy hét alatt hárman kíséreltek meg öngyilkosságot a tizenévesek közül, és ezt ketten nem élték túl. Fort Mborore vezetője, Silvino Moreyra szerint nagyon káros a "tipikus fehér ember" szokásainak felvétele, a falu fiataljainál lelki zavarokat okoz. Szerinte a gauránikat - akik közé Fort Mborore lakói is tartoznak - is belerántották a válságba, amit a fehér ember bűnei váltottak ki - írja a BBC.

A falu - Fort Mborore - az Iguazu-vízesések közelében fekszik, a környéket ellepik a turisták. Az őslakók általában emléktárgyak árusításával foglalkoznak - ezt a továbbiakban csak a felnőtt falusiaknak engedik meg.