Európában is toborozhattak iraki lázadókat

Vágólapra másolva!
Az Irakban állomásozó amerikai haderő birtokába jutott egy lista, amely tartalmazza mintegy ötszáz al-Kaida-fegyveres nevét, akiket Európában, a Közel-Keleten és észak-afrikai országokban verbuváltak az iraki harcokhoz. Az állítólagos lista több harcos életrajzát, fényképét is tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben bukkantak rá az ötszáz nevet tartalmazó névsorra az északnyugat-iraki Szindzsár melletti hadműveletben - közölte Kevin Bergner amerikai katonai szóvivő szerdán. Ez volt az a művelet, amelyben amerikai katonák megölték az al-Kaida egyik magas rangú, Mutanna néven ismert vezetőjét és hét másik iszlamista fegyverest.

Az amerikai haderő a külföldön verbuvált al-Kaida-harcosokat teszi felelőssé az amerikai és az iraki katonák ellen elkövetett öngyilkos merényletek sokaságáért. Washington keményen bírálta az Irakkal szomszédos országokat, amiért nem ellenőrzik kellőképpen a határt, hogy útját állják a külföldi fegyveresek beözönlésének.

Bergner felhívta a figyelmet arra, hogy Mutanna volt az egyik kulcsfontosságú istápolója a Szíriából Irakba érkező terroristáknak, és szorosan együttműködött a terroristák szíriai támogatóival. A szóvivő szerint a felfedezett papírok között található 143 külföldi zsoldos életrajza, személyes adataikkal és fényképeikkel együtt, illetve fel van tüntetve az Irakba való belépés időpontja és az is, hogy hová utaztak.