Büntetésben maradhat Fico pártja

Vágólapra másolva!
Várhatóan érvényben tartja az Európai Szocialisták Pártja a büntetést, amelyet a szlovák koalíció vezető pártja, a SMER azért kapott, mert szövetségre lépett a szélsőséges SNS-sel. A SMER így egyelőre nem térhet vissza a nemzetközi pártszövetség tagjai közé.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön dönt az Európai Szocialisták Pártja (PES) arról, hogy megszüntessék-e a Robert Fico szlovák miniszterelnök SMER nevű pártjára tavaly októberben kiszabott büntetést. A nemzetközi szervezet felfüggesztette a SMER tagságát, amiért koalíciót kötött a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS).

Valószínű, hogy a felfüggesztés érvényben marad, a PES szóvivője, Julan Scopla ugyanis szerdán közölte, "a SMER-nek több időre van szüksége, hogy kizárja kormányából a szélsőségeseket". Ezért a PES elnöke, Poul Nyrup Rasmussen azt fogja javasolni, hogy halasszák el a tavalyi döntés felülvizsgálatát.

Rasmussen tavaly októberben azzal indokolta a döntést, hogy a pártszövetség 2001-es berlini kongresszusán olyan határozat született, amely szerint a szervezet egyetlen tagpártja sem lép szövetségre vagy bármilyen szintű együttműködésre olyan politikai pártokkal, amelyek faji vagy etnikai alapú gyűlölködést szítanak.

A felfüggesztést helyeselték a PES magyar tagjai. Az SNS vezetője, Ján Slota ugyanis közismert arról, hogy gyakran sértegeti és támadja a szlovákiai magyar kisebbséget. A szlovák kormány részéről azonban túlzónak minősítették a felfüggesztésről szóló döntést.