Több száz bányász még mindig a föld alatt Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
Összesen 3200 aranybányász rekedt mintegy két kilométeres mélységben a Dél-afrikai Köztársaságban, miután a bánya felvonójában elszakadt egy elektromos vezeték.  A bányászok egy részét már sikerült felszínre hozni, a mentés azonban akár fél napig is eltarthat.
Vágólapra másolva!

A föld alatt rekedt 3200 bányász szerdán egy aranybányában a Dél-afrikai Köztársaságban. A munkások Mpumulanga tartományban, Johannesburgtól 100 kilométernyire délnyugatra, egy Carletonville mellett működő bányában estek csapdába, miután elszakadt egy elektromos vezeték a bányászokat a felszínre szállító felvonóban - közölte a Harmony Gold, a világ ötödik legnagyobb aranykitermelő vállalata.

Csütörtök délelőttig 1650 bányászt sikerült a felszínre hozni. A kimenekítettek a körülményekhez képest jól vannak - nyilatkozta Peter Bailey, a bányászszakszervezet illetékese. Az ő becslése szerint a mentés legalább 10 órán át eltarthat. Az első - 75 fős - csoportot éjjel egy óra után sikerült kimenekíteni.

Graham Briggs, a szerencsétlenül járt bányászokat foglalkoztató Harmony Gold vállalat igazgatója azt ígérte, hogy az összes munkást épségben felhozzák a több mint két kilométeres mélységből. A cég szóvivője elmondta: sikerült kapcsolatba lépni a bányászokkal, akik közül, senki sem sérült meg, s elegendő vizük és oxigénjük is van.

A bányászszakszervezet képviselője ugyanakkor előzőleg arra figyelmeztetett: a csapdába esett munkások megfulladhatnak, miután 2150 méter mélyen a föld alatt egy szűk helyen kénytelenek összezsúfolódni, ahol a hőmérséklet elérheti a 40 Celsius-fokot is.