Bush nem beszélt a Blackwater-ügyről Talabanival

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök kedden fogadta iraki kollégáját, Dzsalál Talabanit, ám a találkozón nem került szóba a Blackwater amerikai biztonsági cégnek a washingtoni törvényhozás által is vizsgált minapi kínos iraki incidense.
Vágólapra másolva!

Dana Perino fehér házi szóvivő a két államfő közel egy órás washingtoni megbeszéléséről beszámolva többek között elmondta: az ügy feltehetően azért nem került szóba a találkozón, mert az amerikai védelmi és külügyminisztérium, a törvényhozás, valamint az iraki kormány is vizsgálja már a történteket.

Bush elnöknek nincs semmi oka feltételezni, hogy a Blackwater jelenleg nem a megfelelő magatartást tanúsítaná - jegyezte meg a szóvivő.

A Blackwater biztonsági magáncég fegyvereseit azzal vádolják, hogy vaktában lövöldözve 11 iraki civilt öltek meg közel két hete Bagdadban, miután egy általuk biztosított amerikai diplomáciai konvoj elhaladásakor robbanás hallatszott. Az eset megterhelte az amerikai és az iraki kormány viszonyát.

Talabani látogatásával egy időben a washingtoni képviselőház vizsgálóbizottsága a Blackwater vezetőjét faggatta az eset körülményeiről.

Bush az iraki elnökkel folytatott megbeszélésen hangsúlyozta viszont az iraki nemzeti megbékélésnek és azoknak a törvényeknek a fontosságát, amelyek elfogadását az Egyesült Államok régóta sürgeti éppen a megbékélés érdekében, ám amelyek elfogadásával a bagdadi parlament máig is adós maradt. Az olajbevételek elosztását szabályozó, illetve a Szaddám Huszein bukott diktatúrája alatt szolgáló iraki tisztviselőknek a közigazgatásba való visszatérését engedélyező törvényről szó. Bush nem szabott határidőt az említett jogszabályok elfogadására - derült ki a szóvivő szavaiból.