Merényletet terveztek a bécsi amerikai nagykövetség ellen

Vágólapra másolva!
Egy Alsó-Ausztriában élő, bosnyák származású férfi saját készítésű hátizsák-bombával merényletet készült végrehajtani a bécsi amerikai nagykövetség ellen.
Vágólapra másolva!

Saját készítésű, hátizsákba rejtett bombával próbálta felrobbantani a bécsi amerikai nagykövetséget egy férfi. A bejáratnál elhelyezett detektorok jelezték a robbanóanyagot. A merénylő, aki később őrizetbe vettek, elejtette a robbanószert, ám az nem jött működésbe.

A hátizsákban két kézigránátot vagy ahhoz hasonló szerkezetet, valamint robbanóanyagot találtak - nyilatkozta az osztrák alkotmányvédelmi és terrorizmusellenes szövetségi hivatal (LVT) szóvivője az osztrák APA hírügynökségnek. A hátizsákban ezenfelül szögek és csavarok voltak; ez a keverék robbanás esetén hatalmas pusztítást végezhetett volna - folytatta a szóvivő. Az, hogy a bomba egyáltalán "éles" volt-e, még nem tudták megállapítani.

A gyanúsított kihallgatása még nem fejeződött be. A szóvivő eddig nem tudott használható vallomásról beszámolni, szerinte a lehetséges merénylő zavart ember benyomását kelti, az is nehezíti az ismeretek megszerzését, hogy a férfi nem beszél kielégítően németül.

A merényletkísérlet megbénította az amerikai követség környékét. "Megérkezett Bécsbe a dzsihád" - kommentálta egy bécsi lakos.

Még a nap folyamán elítélő nyilatkozattal jelentkezett az osztrák iszlmista központ, elítélve a történteket.