EU-pénzeket keresnek egy volt cseh politikuson

Vágólapra másolva!
Bírósági per kezdődött hétfőn Prágában egy volt cseh miniszterhelyettes és további kilenc személy ellen, akiket a hatóságok európai uniós támogatásokkal való visszaéléssel vádolnak.
Vágólapra másolva!

Petr Forman volt regionális fejlesztési miniszterhelyettes és társai 2003 és 2005 között állítólag összesen mintegy 229 millió koronát (2,08 milliárd forint) loptak el egy alapítványon keresztül abból a támogatásból, amelyet Brüsszel csehországi vállalkozásoknak szánt.

Az egykori miniszterhelyettes tagadja a vádakat. Kijelentette, hogy mindig is az állam érdekében dolgozott, s annak az érdekeit védte.

A vádirat szerint azonban Forman olyan szabályzatot íratott alá a miniszterrel, amely lehetővé tette, hogy az uniós fejlesztési alapból, különböző ürügyekkel, összesen 229 millió koronát más cégek kasszájába tereljenek át. A tíztagú csoport többségét vállalkozók alkotják.

Ha a bíróság a vádakat megalapozottnak találja, a vádlottak akár 12 év börtönt is kaphatnak. Ítélethirdetésére várhatóan csak karácsony előtt kerül sor.

A cseh közszolgálati televízió szerint a pert Brüsszel is nagy figyelemmel kíséri. Amennyiben ugyanis bebizonyosodik, hogy az uniós pénzeket valóban más célokra használták fel, mint amire az EU szánta őket, akkor Csehországnak az összeget vissza kell majd fizetnie.