Londonban vadásznak a lengyel voksokra

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában és Írországban gyűjt voksokat a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) vezetője, Donald Tusk. Az október végi parlamenti választások előtt a két szigetországban élő, több mint egymillió lengyel szavazata sorsdöntő lehet a végeredmény szempontjából. Tusk nem az első külföldi politikus, aki az Egyesült Királyságban kampányol: Nicolas Sarkozy francia elnök is Londonban vadászott szavazatokra idén tavasszal.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform (PO) vezetője, Donald Tusk Nagy-Britanniában és Írországban kampányolt, hogy így nyerjen szavazatokat az október végi lengyelországi parlamenti választásokra. Nagy-Britanniában a becslések szerint több mint 1 millió lengyel él, döntő többségük, a 2004-es EU bővítés után költöztek a szigetországba.

Tusk egy londoni szupermarketben találkozott lengyel alkalmazottakkal, majd lengyel termékeket vásárolt. A hétvégén Írországba is ellátogatott, hogy ott is szavazókat győzzön meg politikai programjáról. Tusk azt reméli, hogy vállalkozásbarát programja vonzó lesz a döntően anyagi okokból és a nagy munkanélküliség miatt elköltözött lengyelek számára, és a két országban felállított szavazóhelyiségekben a PO-ra szavaznak majd - jelentette a BBC.

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök azt követően írta ki az előrehozott választást, hogy konzervatív kormánykoalíciója szétesett. A legutóbbi felmérések szerint a PO és Kaczynski Törvény és Igazság Pártja (PiS) közel egyformán népszerűek. Tusk 2005-ben Lech Kaczynski elnökkel szemben a köztársasági elnöki posztért folytatott küzdelemben, majd a parlamenti választásokon a PiS-szel szemben veszített.

Tusk azonban nem az első külföldi politikus aki szavazatokra vadászik Londonban. Tavasszal Nicolas Sarkozy francia elnök látogatott Nagy-Britanniába, és tartott választási nagygyűlést, extra voksokat remélve a 200-300 ezres londoni francia közösségből. A lengyelekhez hasonlóan, sok francia is elsősorban a jó munkavállalási lehetőségek miatt költözött a La Manche-csatorna túloldalára.